Κοσμος

Ανταποκριτής του Guardian στη Βραζιλία: «Ο Αμοιρίδης ήταν αξιαγάπητος, αλλά κυκλοφορούσε σαν εργένης»

Τι δηλώνει η πεθερά του Έλληνα πρέσβη στη Μπραζίλια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335593-697210.jpg

Όσοι τον γνώρισαν, μιλούν με συμπάθεια για τον 59χρονο Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκο Αμοιρίδη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο την περασμένη Δευτέρα από τον εραστή της συζύγου του.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού Guardian στο Ρίο Hildegard Angel αναφέρει πως ο Κυριάκος Αμοιρίδης ήταν μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα. «Ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος. Ένας άνδρας του κόσμου. Συνετός, κοινωνικός, καλά πληροφορημένος. Ήθελες να επισκεφθείς την Ελλάδα όταν μιλούσες μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ίδιος αν και τον είχε δει πολλές φορές σε κοινωνικές εκδηλώσεις δήλωσε πως ο 59χρονος διπλωμάτης εμφανιζόταν κυρίως μόνος, σαν να μην είχε οικογένεια. «Στην κοινωνία του Ρίο ήταν καλεσμένος παντού και πάντα εμφανιζόταν μόνος του. Ήταν σαν εργένης» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον άτυχο 59χρονο μίλησε και η μητέρα της συζύγου Φρασουάζ, η Rosangela Oliveira. Η πεθερά του Αμοιρίδη δήλωσε στη βραζιλιάνικη ιστοσελίδα odia.ig.com.br: «Ο Κυριάκος ήταν ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος» και τόνισε πως κανείς στην οικογένεια δεν γνώριζε για την φημολογούμενη σχέση της κόρης της με τον 29χρονο αστυνομικό. 

Εν τω μεταξύ , τη βαθύτατη οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση των βραζιλιάνικων αρχών για την επίσημη ταυτοποίηση της σορού του, που εντοπίστηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγκουασού του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ένας πραγματικός φίλος της Βραζιλίας και ήταν η δεύτερη φορά που υπηρετούσε στη χώρα αυτή, όπου είχε υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα», σημειώνεται και τονίζεται πως ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

«Καίριας σημασίας», υπογραμμίζεται επίσης, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η δολοφονία του πρεσβευτή του προκάλεσε βαθιά θλίψη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διπλωμάτη, τους φίλους του και στον λαό της Ελλάδας. Βαθιά θλίψη για τη δολοφονία του πρεσβευτή εξέφρασε με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά τα μεσάνυχτα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ