Κοσμος

Εθνικό πένθος στη Ρωσία

Τα νεότερα από τις έρευνες για τους νεκρούς του αεροπλάνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335063-695800.jpg

Μέρα «εθνικού πένθους» κήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλάντιμιρ  Πούτιν τη Δευτέρα, 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των 92 θυμάτων της συντριβής του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου στη Μαύρη Θάλασσα.

Λεπτομερέστερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πριν λίγο σήμερα, Κυριακή μεσημέρι, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα πάρουν  την αναγκαία υποστήριξη. Νωρίτερα, ο κ. Πούτιν είχε διατάξει  τη συγκρότηση επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια του γεγονότος. Ο τελευταίος επιφόρτισε σχετικά υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, που έφτασε κιόλας στην περιοχή του δυστυχήματος.

Τα τελευταία νέα (ώρα Ελλάδας 3.10 μ.μ.):

  • Τα πτώματα που έχουν ανασυρθεί έχουν φτάσει τα 12
  • Ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροπλάνα, βαθυσκάφη και 63 δύτες συνεχίζουν το ψάξιμο
  • Η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας φαίνεται να μειώνεται. Μάλιστα ο αξιωματούχος κ.  Βίκτορ Όζεροφ την απέκλεισε:  «Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση  έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω από τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε»
  • Επιβεβαιώθηκε ότι δεν εκπέμφτηκε σήμα κινδύνου
  • Ο πιλότος ήταν «ήταν πολύ έμπειρος», με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του
  • Το σκάφος ήταν του 1983 και είχε συντηρηθεί τελευταία φορά το Σεπτέμβρη του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το μεταγωγικό Τουπόλεφ (Tu-154) της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 5.27 σήμερα Κυριακή, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας, αφού προηγουμένως είχε ανεφοδιαστεί  σ΄ ένα αεροδρόμιο της πόλης Άντλερ, κοντά στο Σότσι. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια του Σότσι.  64 από τους 92 συνολικά επιβαίνοντες ήταν μέλη του διάσημου στρατιωτικού μουσικοχορευτικού συνόλου «Ensemble Alexandrov», που πήγαιναν στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Λαττάκειας, για να ψυχαγωγήσουνε  τις δυνάμεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία.τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι εκεί Ρώσοι επιχειρούν από πέρυσι υπέρ του καθεστώτος Άσαντ και εναντίον των τζιχαντιστών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ