Κοσμος

#LeavesPoetry - Ποίηση σε νεκρά φύλλα

Τα κιτρινισμένα φύλλα της Νέας Υόρκης γέμισαν χειρόγραφα ποιήματα

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334778-695194.jpg

Η Elena Zaharova αποφάσισε το φθινόπωρο να περιπλανηθεί στα πάρκα και τους δρόμους της Νέας Υόρκης και να μαζέψει τα φύλλα που είχαν πέσει από τα δέντρα. Αφού τα μάζεψε, έψαχνε να βρει έναν τρόπο να τα επιστρέψει με κάποιον τρόπο στους κατοίκους της πόλης στολίζοντάς τα. Έτσι, αποφάσισε να διαλέξει κάποιους στίχους από ποιήματα, να τους γράψει επάνω στα κιτρινισμένα φύλλα και να τα ξαναμοιράσει στην πόλη.  

Συνολικά έφτιαξε 86 φύλα και μάλιστα σε μία περίοδο βαριά φορτισμένη, αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ. «Ήταν μία εβδομάδα απίστευτα δύσκολη. Ήμουν συναισθηματικά χάλια, όπως όλος ο κόσμος», εξηγεί για τους λόγους που την οδήγησαν να στήσει αυτό το πρωτότυπο πρότζεκτ με τα χειρόγραφα ποιήματα.  Τα φύλλα αυτά τα έβρισκαν μπροστά τους οι Νεοϋορκέζοι στο Μανχάταν, την Union Square, την Madison Square, το Bryant Park, την Washington Square και αλλού.

Σκέφτηκε ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα ξαναδώσει ζωή στα νεκρά αυτά φύλλα, αλλά θα δώσει και μία διέξοδο στα αδιέξοδα των κατοίκων αφού όπως λέει «όλοι έχουμε ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά με τα συναισθήματά μας – ιδίως όταν δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε ψυχοθεραπευτή για αυτό».

Η Elena Zaharova είναι γραφίστρια και εργάζεται – πάντα στη Νέα Υόρκη – ως διακοσμήτρια βιτρινών αλλά και στυλίστρια σε φωτογραφήσεις. Είναι ρωσικής καταγωγής γιατί και κάποια από τα ποιήματα που επέλεξε είναι ρώσων ποιητών και γραμμένα στα φύλλα στην μητρική της γλώσσα. Όλο το πρότζεκτ της έχει και το δικό του hashtag, το #LeavesPoetry (το οποίο είναι γραμμένο και πάνω σε κάθε φύλλο), χάρη στο οποίο κάνει το γύρο του πλανήτη. Με το ίδιο hashtag προσκαλεί να ανεβάσουν στα social media και να μοιραστούν με τον κόσμο όσους εντοπίζουν ένα τέτοιο ποίημα επάνω σε φύλλο. Πάρτε μία ιδέα εδώ

elenazaharova.com

www.facebook.com/elena.zaharova

www.instagram.com/elenazaharova

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ