Κοσμος

Πεκίνο: 100 φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας είναι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Είκοσι δύο πόλεις της Κίνας έχουν εκδώσει «κόκκινες» ειδοποιήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334614-694664.jpg
EPA/HOW HWEE YOUNG

Πάνω από 100 φορές τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της βόρειας Κίνας, την παρούσα περίοδο.

Μάλιστα, παρότι η πρώτη έκτακτη ειδοποίηση νέφους έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, τα επίπεδα ρύπανσης ακόμα δεν έχουν υποχωρήσει. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Σιτζιαζουάνγκ, της πρωτεύουσας της βόρειας επαρχίας Χεμπέι όπου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, τα επίπεδα των μικροσωματιδίων (με διάμετρο κάτω από 2,5 χιλιοστά) έφτασαν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την στιγμή που το όριο του ΠΟΥ για τον ετήσιο μέσο όρο είναι μόλις 10 μικρογραμμάρια. Συνολικά, είκοσι δύο πόλεις έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει «κόκκινες» ειδοποιήσεις, την υψηλότερη δυνατή προειδοποίηση ρύπανσης του αέρα.

Να σημειωθεί πως οι ειδοποιήσεις ρύπανσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες στη βόρεια βιομηχανική ενδοχώρα της Κίνας, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η ζήτηση ενέργειας ανεβαίνει στα ύψη. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, το νέφος στην Κίνα προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 1,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ