Κοσμος

Ιρμέλα Σραμ: Η 70χρονη Βερολινέζα που όπου βρει σβάστικα τη μεταμορφώνει σε καρδιά (εικόνες, video)

Με όπλο ένα σπρέι και μια σπάτουλα καθαρίζει το Βερολίνο από το μίσος που «μολύνει το μυαλό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334384-694026.jpg

Είναι 70 ετών, Βερολινέζα γέννημα θρέμμα και αποκαλεί τον εαυτό της "Polit-Putze" (σ.σ. πολιτική καθαρίστρια). Η Ιρμέλα Σραμ εδώ και 30 κυκλοφορεί στους δρόμους της γειτονιάς στο Βερολίνο και κάθε φορά που συναντά τοίχο με νεοναζιστικά συνθήματα βγάζει το όπλο της: ένα σπρέι με το οποίο μεταμορφώνει το ρατσιστικό μήνυμα του μίσους σε καρδούλες.

Ιρμέλα Σραμ

«Με ανησυχεί πολύ η προπαγάνδα του μίσους. Θέλω να πάρω θέση, να κάνω κάτι», λέει η Ιρμέλα στο αμερικανικό δίκτυο CNN. «Όχι κούφια λόγια, αλλά έργα. Δεν είμαι από εκείνες που βλέπουν τη σβάστικα στον τοίχο και την προσπερνούν. Κανείς δεν έκανε κάτι για τα συνθήματα μίσους στους τοίχους και εγώ βαρέθηκα να περιμένω».

Ιρμέλα Σραμ

Η προσωπική «σταυροφορία» της Ιρμέλα Σραμ ξεκίνησε όταν είδε μια αφίσα υπέρ του ναζιστή και εγκληματία πολέμου Ρούντολφ Ες κολλημένη σε μια στάση λεωφορείου. «Γυρίζοντας από τη δουλειά στο σπίτι, πέρασα από την ίδια στάση και η ναζιστική αφίσα ήταν ακόμη εκεί. Αηδίασα, έβγαλα τα κλειδιά του σπιτιού και την έκανα κομμάτια μέχρι να εξαφανισθεί όλο το μίσος. Αισθάνθηκα υπέροχα γιατί είχα απαλλάξει τον κόσμο από τη ρύπανση του μυαλού», λέει η Ιρμέλα.  

Ιρμέλα Σραμ

Ιρμέλα Σραμ

Δεν συμφωνούν όλοι με την «αυτοδικία» της Ιρμέλα. Την κατηγορούν για αδιαλλαξία και για έλλειψη σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης. «Πιστεύω ότι η ελευθέρια της έκφρασης έχει όρια. Σταματά εκεί που αρχίζει το μίσος και η περιφρόνηση της ανθρωπιάς», καταλήγει η Βερολινέζα γιαγιά. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ