- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°


Σε ρυθμούς εκλογών κινείται η Αυστρία και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη. Στις κάλπες της Κυριακής για την προεδρία θα αναμετρηθούν ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ και ο ανεξάρτητος οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νικητής θα κριθεί στο νήμα και αν αυτός θα είναι ο 40χρονος Χόφερ θα πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στην Ευρώπη, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ακροδεξιό πρόεδρο στην «καρδιά» της.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μία νίκη Χόφερ θα είναι μία νίκη του λαϊκισμού. Ένα ακόμα δυνατό καμπανάκι κινδύνου, έξι μήνες μετά το Brexit και ένα μήνα μετά την εκλογή Τραμπ για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλα αυτά ενώ την ίδια ημέρα θα διεξάγεται μία ακόμα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη, το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Ιταλία.
Κι αν οι αρμοδιότητες του προέδρου στην Αυστρία είναι περιορισμένες, ο Χόφερ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Αλλά κι αν αυτό δεν γίνει, είναι σαφές ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος των αυστριακών ακροδεξιών θα είναι η καγκελαρία.
Ο Χόφερ, ο οποίος επιθυμεί πιο στενή συνεργασία με τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που κρατούν σκληρή στάση στο προσφυγικό, τον τελευταίο καιρό απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου της Αυστρίας από την ΕΕ. Σημειώνει ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα μόνο αν ενταχθεί η Τουρκία ή αν η ΕΕ γίνει πιο «συγκεντρωτική», κάτι που, βέβαια, μπορεί να έχει πολλαπλές αναγνώσεις.
Από την άλλη, ο 72χρονος οικολόγος Μπέλεν θα στηριχθεί όχι μόνο από τους οικολόγους αλλά και από τους συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανάδειξη του Χόφερ στην προεδρία.
Στην Αυστρία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί βρίσκονται στην εξουσία από το 2007, αλλά και τα δύο κόμματα αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών - για πρώτη φορά. Σε περίπτωση που διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι πρώτοι θα έρχονταν οι ακροδεξιοί με 30%. Ακόμα κι αν δεν εκλεγεί ο Χόφερ στην προεδρία της Αυστρίας, θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 50%, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορεί να θεωρηθεί νίκη για την Ευρώπη. Όλα αυτά σε επίπεδο θεωρίας, καθώς το κόμμα του Χόφερ δεν είναι κάτι σαν την ελληνική ΧΑ για παράδειγμα. Κι από την άλλη, κάποιες από τις ηγεσίες της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να μην έχουν στον τίτλο του κόμματός τους τον όρο ακροδεξιά, συμβαδίζουν όμως σε πολλά με κόμματα σαν του κ. Χόφερ στην Αυστρία και της κ. Λεπέν στη Γαλλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά την πολιτική αναταραχή η οικονομία της χώρας παραμένει σταθερή
Με φόντο τις περικοπές του DOGE του Μασκ
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δεν άφησε ασχολίαστες τις νέες αναφορές του Τραμπ
Καθώς η διαμάχη τους εκδικάζεται
Ο αντιπρόσωπος είναι σκληρός Τραμπικός
Ήταν σαν να προσπαθούσε να μας πει «ελάτε εδώ», περιγράφει ένας εκ των αστυνομικών
Με φόντο τις απειλές Τραμπ στην Ε.Ε
Δήλωσε ότι είναι «πρόθυμος» να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του
Δράστες η μητριά και ο πατέρας της
Δεν προβλέπεται ανανέωση των συμβάσεων εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους
Τα κοινά τους σύνορα μήκους 1000 χιλιομέτρων είναι κλειστά και βαριά στρατιωτικοποιημένα
Επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες και τα γονίδιά της
Λόγω αδυναμίας πληρωμών φόρων
Zητά περισσότερες λεπτομέρειες «καταρχάς»
Σφραγίστηκαν τα γραφεία δυο βοηθών ευρωβουλευτών
Τα στοιχεία νέας μελέτης φτάνουν...γύρω στο 600 μ.Χ
Μετά από παράπονα χρηστών και υπαλλήλων
O πρώτος Ασιάτης πρώην αρχηγός κράτους που συλλαμβάνεται μεταξύ άλλων
Αναμονή για την επιστροφή των Γουίλιαμς και Γουίλμορ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.