Κοσμος

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο, είναι θέμα επαναδιαπραγμάτευσης

«Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331458-686731.jpg

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ξανά για τη Συνθήκη της Λωζάνης κι αυτή τη φορά προχωράει 10 βήματα παραπέρα. Για πρώτη φορά, ζητεί επαναδιαπραγμάτευσή της.

«Η Συνθήκη, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα ιερό κείμενο, που δεν μπορεί να μείνει ανέγγιχτο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «A Haber».

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή τη διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο... Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε... Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο... Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ