Κοσμος

Συνομιλία Τραμπ με τον Στόλενμπεργκ του ΝΑΤΟ - συμφώνησαν για αύξηση αμυντικών δαπανών

Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331136-685746.jpg

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε ο γγ. του ΝΑΤΟ είχε «μια καλή συζήτηση» στο τηλέφωνο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ και τη σημασία «της αύξησης των αμυντικών δαπανών» από τις χώρες μέλη του.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών μετά τη νίκη του μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα έθετε όρους για την συνέχιση της αμερικανικής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ.

O Γενς Στόλτενμπεργκ τον «συνεχάρη για τη νίκη του και επισήμανε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με εκείνον και την ομάδα του που θα αναλάβει καθήκοντα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» σημειώνει το ΝΑΤΟ σε δελτίο Τύπου.

Οι δύο άνδρες «υπογράμμισαν εξίσου πόσο σημαντικό είναι το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να έχει διάρκεια» και συζήτησαν την πολιτική του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε αυτό το «νέο περιβάλλον ασφάλειας» που έχει διαμορφωθεί και σηματοδοτείται από την τρομοκρατική απειλή, τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Στo μεταξύ, στην ανάγκη διατήρησης, και ενίσχυσης της στενής συνεργασίας Ευρώπης - ΗΠΑ «βάσει των κοινών αξιών» των δύο πλευρών συμφώνησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών κατά τη μίνι Σύνοδο στο Βερολίνο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ