Κοσμος

Θλίβουν οι εικόνες καταστροφής της αρχαίας πόλης Νιμρούντ από το Ισλαμικό Κράτος (εικόνες, video)

Η πρωτεύουσα των Ασσυρίων με ιστορία 3.200 και πλέον ετών έχει μετατραπεί σε ερείπια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330828-684935.jpg

Αποκαλύπτεται σιγά-σιγά και αφήνει άναυδους τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει το Ισλαμικό Κράτος στην αρχαία πόλη Νιμρούντ, δύο ημέρες μετά την ανακατάληψή της από τις δυνάμεις του στρατού του Ιράκ.

Νιμρούντ καταστροφή

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε ερείπια, συντρίμμια παντού, κατεστραμμένα αγάλματα, ενώ ένα ζιγκουράτ έχει μείνει μισό από το μεγαλοπρεπές μέγεθός του.

Το περασμένο έτος οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν ανεβάσει στο YouTube βίντεο με το οποίο «διαφήμιζαν» το μένος τους σε βάρος των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης των Ασσυρίων που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα 3.200 χρόνια.

Νιμρούντ καταστροφή

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Νιμρούντ στο πλαίσιο της διευρυμένης στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Νιμρούντ βρίσκεται περίπου 32 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης. Πριν από περισσότερα από 3.200 χρόνια η ίδια πόλη  ονομαζόταν Kalhu και ήταν η πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας.

Νιμρούντ καταστροφή

Ήταν μια πόλη με έκταση περίπου 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιελάμβανε ακρόπολη, παλάτια, τάφους των Ασσυρίων βασιλιάδων, ναούς και αγάλματα λεόντων και φτερωτών ταύρων κολοσσιαίων διαστάσεων. Η Unesco είχε χαρακτηρίσει την καταστροφή της Νιμρούντ «έγκλημα πολέμου». 

Νιμρούντ καταστροφή

Η Νιμρούντ κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Έπεσε μετά τη Μοσούλη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ