Κοσμος

Το Βέλγιο τελικά υπογράφει τη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο

Μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328860-680010.jpg
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Όπως φάνηκε από τη σημερινή δήλωση του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, κάμφθηκαν οι διαφωνίες του Βελγίου σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA),

Ο κ. Μισέλ δήλωσε την Πέμπτη μετά τη νέα συνάντηση της επιτροπής διαλόγου μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων ότι «έχει επιτευχθεί μια συμφωνία». Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν «πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός του Βελγίου είχε δηλώσει πως «δεν είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τη CETA». «Μας ζητήθηκε να δώσουμε μια σαφή απάντηση σήμερα. Η σαφής απάντηση σε αυτό το στάδιο είναι όχι» είχε δηλώσει μετά την τότε συνάντηση της επιτροπής διαλόγου, καθώς τότε τρεις ομοσπονδιακές οντότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Βαλονία, είχαν μπλοκάρει η συμφωνία.

Έπειτα από τη σύγκληση της επιτροπής διαλόγου καταδείχθηκε προς η Βαλονία, όπως και η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη γλωσσική κοινότητα, δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους, αντίθετα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη Φλάνδρα και τη μικρή γερμανόφωνη κοινότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ