Κοσμος

Αληθινά παιχνίδια κατασκόπων στη Γερμανία

Πέρασε αμφιλεγόμενος νόμος για κατασκοπεία μέσα και έξω από τη χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328361-678690.jpg

Ένα σχέδιο νόμου που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις ενέκρινε την Παρασκευή το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, καθώς με αυτό επιτρέπεται στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (BND) να κατασκοπεύει κράτη - μέλη και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Επικριτές του σχεδίου νόμου σημειώνουν ότι αντί να περισταλούν οι αμφισβητούμενες δραστηριότητες της BND, στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν νομική κάλυψη.

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται ένας σημαντικός τηλεπικοινωνιακός κόμβος, ο οποίος εξυπηρετεί πολλές ξένες εταιρείες, κυβερνήσεις και πρόσωπα, ενώ κατά τη γερμανική κυβέρνηση οι υποκλοπές της BND είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό εξτρεμιστών που σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στο έδαφος της Γερμανίας ή της Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση στη χώρα, καθώς ακόμη δεν έχουν σβήσει οι μνήμες της δράσης της ναζιστικής Γκεστάπο αλλά και της Στάζι, της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Ήδη οι Πράσινοι έχουν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο και στο Δικαστήριο της ΕΕ για να ακυρωθεί, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος ανοίγει ένα παράθυρο για τη BND ώστε να κατασκοπεύει -«τυχαία»- και Γερμανούς πολίτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ