Κοσμος

Πλησιάζουν στη Μοσούλη οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού: Σε απόσταση 20 χλμ

Σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία ανακατάληψης της πόλης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iraqi govt army and Peshmerga continue Mosul operation to free city from ISIS (Streamed Live)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η εκστρατεία Βαγδάτης και Ουάσινγκτον για ανακατάληψη της Μοσούλης από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Η εκστρατεία, σύμφωνα με αναλυτές του BBC που επικαλούνται το Αμερικανικό Πεντάγωνο, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μήνες.

Για την ακρίβεια, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι ιρακινές δυνάμεις προχωρούν κατά τη δεύτερη ημέρα της εκστρατείας σύμφωνα με το πρόγραμμα, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ προειδοποίησε ότι αυτό «θα μπορούσε να διαρκέσει καιρό», καθώς οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από ό,τι φαίνεται «θα αντισταθούν».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μαχητές της ISIS αντεπιτέθηκαν στις δυνάμεις με τα τανκς του ιρακινού στρατού. Ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται κοντά στις κυβερνητικές δυνάμεις μετέδωσε ότι η πρώτη γραμμή του ιρακινού στρατού βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης.

Ο Πίτερ Κουκ ανέφερε ότι ο χαλίφης Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκαντί είχε επιλέξει τη Μοσούλη για να ανακοινώσει τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, για αυτό η ανακατάληψή της θεωρείται «συμβολικής» σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέβαλε τη Μοσούλη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετά τη Βαγδάτη, τον Ιούνιο του 2014.

Κενά για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα

Την ίδια ώρα, τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και η Ουάσινγκτον ενεργοποίησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, χωρίς να έχουν αποφασίσει πώς θα κυβερνηθεί αυτή μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα έχουν αναγνωρίσει «κενά» προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου στην περίπτωση που ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη δεν αποτελούσε ρεαλιστική προοπτική. Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες απώλειες του Ισλαμικού Κράτους στα πεδία των μαχών διαμορφώνουν μία θετική δυναμική πολεμικών εξελίξεων για τον στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του, κατά την περίοδο που διανύουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ