Κοσμος

Ισχυροποιείται περισσότερο η ακροδεξιά στην Αυστρία

Θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με τα σημερινά δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327627-677032.jpg
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Δύο δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το ανησυχητικό κλίμα στο εκλογικό σώμα της Αυστρίας, και δείχνουν πως αν οι πολίτες ψήφιζαν τώρα για Βουλή και κυβέρνηση, πρώτο κόμμα θα έβγαινε το ακροδεξιό FPÖ -έστω κι αν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είναι πολύ δημοφιλέστερος του αρχηγού της ακροδεξιάς.

Στις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (του Market για την Standard και της Unique για το Profil), πρώτη δύναμη με 32% στην πρώτη και 34% στη δεύτερη εμφανίζεται το ακροδεξιό FPÖ.

Στη δεύτερη θέση (με 25% στη πρώτη και 28% στη δεύτερη) εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) του νυν καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν. Οι συγκυβερνώντες του κεντροδεξιού ÖVP εμφανίζονται επίσης να μην έχουν ανακτήσει δυνάμεις, στο 18% και 21% αντίστοιχα. 

Οι Πράσινοι εμφανίζονται και στις δύο δημοσκοπήσεις στο 12% ενώ οι Φιλελεύθεροι του NEOS στο 7% και στο 6%.

Αντίστροφη ωστόσο είναι η δυναμική όσον αφορά τα πρόσωπα, με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κερν να είναι μαρκάν ισχυρότερος των υπόλοιπων κομματικών αρχηγών, και μάλιστα με διπλάσια δημοφιλία του αρχηγού του FPÖ Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Η απήχηση του Κερν φτάνει το 42% στο ερώτημα για την καγκελαρία, αλλά του Στράχε μόλις στο 22%. Αρκετά πιο πίσω, μόλις στο 9%, βρίσκεται ο αρχηγός του κεντροδεξιού ÖVP Ράινχολντ Μίτερλενερ.

Οι επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία της Αυστρίας έχουν προγραμματιστεί για την 4η Δεκεμβρίου, μεταξύ του ανεξάρτητου προερχόμενου από τους Οικολόγους Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και του υποψηφίου του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ -ο Μπέλεν είχε επικρατήσει οριακά στο δεύτερο γύρο.

Ο αυστριακός πρόεδρος εκλέγεται μεν άμεσα, τη διακυβέρνηση όμως ασκεί ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -κάτι που θα μπορούσε να επιδιώξει το ακροδεξιό FPÖ, αν έπαιρνε το προεδρικό μέγαρο, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ενισχυμένη του δυναμική που καταγράφεται στις τελευταίες κάλπες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ