Κοσμος

Άκυρο το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας, αλλά ο Όρμπαν αισθάνεται νικητής

Περίπου το 98% των ψηφισάντων απέρριψε το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326276-673441.jpg
EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτήρισε νικηφόρο το δημοψήφισμα για τις ευρωπαϊκές υποχρεωτικές ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων παρόλο που η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες ακυρώνει το αποτέλεσμα.

Σχεδόν το 98% των Ούγγρων που προσήλθε στις κάλπες απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Ωστόσο, ψήφισε μόλις το 43% των πολιτών, ενώ χρειαζόταν ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 50% για να κριθεί το δημοψήφισμα έγκυρο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πολιτικά και νομικά» δεσμευτικό, αλλά η αντιπολίτευση σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν βρήκε τη στήριξη που χρειαζόταν από το εκλογικό σώμα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος προκειμένου να καταστήσει νόμιμο το αποτέλεσμα.  Πρόσθεσε, δε, ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ και βάσει του σχεδίου η Ουγγαρία θα δεχθεί 1.294 αιτούντες άσυλο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ