Κοσμος

Αργεντινή: 1 στους 3 πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας

Σε ύφεση η οικονομία της χώρας - μειώνεται συνέχεια το ΑΕΠ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325936-672668.jpg

Σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες της Αργεντινής ζει σε επίπεδο φτώχειας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της χώρας μετά από τρία χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία του κράτους Indec, σε έρευνα 27,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 31 αστικές περιοχές, 8,8 εκατομμύρια άτομα (ή 32,2%) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Λίγο παραπάνω από το 6% πληρούσαν τις προϋποθέσεις του «άπορου» στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

«Η γνώση ότι ένας στους τρεις Αργεντινούς βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι κάτι που πρέπει να μας πονέσει, κάτι που πρέπει να μας εξοργίσει, και αυτό πρέπει να μας κάνει να δεσμευτούμε ότι θα δουλέψουμε μαζί», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι.

Το ποσοστό φτώχειας της Αργεντινής είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της γειτονικής Χιλής, η οποία μείωσε το ποσοστό φτώχειας στο 11,7% το 2015 από 14,4% το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 13,5% του πληθυσμού ζούσε σε επίπεδο φτώχειας, το οποίο μειώθηκε από 14,85% το 2014.

Η Indec ορίζει ως όριο φτώχειας το αν μια οικογένεια έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει τα τρόφιμα που χρειάζεται, καθώς και άλλα αναγκαία αγαθά. Σύμφωνα με την Indec, ο πληθυσμός της Αργεντινής είναι 40,1 εκατομμύρια, με στοιχεία απογραφής του 2010.

Ο Μάκρι έχει εισάγει μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις αγορές, από την αρχή της θητείας του τον Δεκέμβριο, κερδίζοντας την εύνοια της Wall Street αλλά αυξάνοντας τον πληθωρισμό και τον αριθμό των φτωχών. Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν στη μείωση της δημόσιας αποδοχής του, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις έδρες του κεντροδεξιού του κόμματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του χρόνου.

Εκμοντέρνισε επίσης και την Indec μετά από διαδεδομένες κατηγορίες ότι η υπηρεσία είχε χειραγωγηθεί από την πρώην, αριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες. Η υπηρεσία εξέδωσε στοιχεία για την φτώχεια την τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2013, που αφορούσαν το πρώτο μισό του χρόνου εκείνου, δηλώνοντας τότε ότι μόνο 4,7% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκδοση των στοιχείων, ο Μάκρι είπε ότι το σχέδιο του να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μειώσει τον πληθωρισμό είναι η καλύτερη συνταγή για να μειώσει τη φτώχεια.

Οι αποφάσεις του Μάκρι να άρει τους νομισματικούς περιορισμούς, να κόψει τη χρηματοδότηση των δημόσιων οργανισμών και να μειώσει τους φόρους εξαγωγών για γεωργικά προϊόντα οδήγησε σε προβλέψεις πληθωρισμού 40% το 2016. Ο Μάκρι περιέγραψε τον πληθωρισμό ως έναν «φόρο που πάντα πληρώνεται από αυτούς που έχουν τα λιγότερα».

Η οικονομία παραμένει παγιδευμένη σε ύφεση, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.