Κοσμος

Η 23χρονη Γεζίντι που είχε απαχθεί στο Ιράκ για σκλάβα του σεξ η νέα πρέσβειρα του ΟΗΕ

Για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324790-669861.jpg

Η 23χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, Γεζίντι από το Ιράκ που εξαναγκάστηκε να γίνει σκλάβα του σεξ ανδρών του Ισλαμικού Κράτους διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων και θα δώσει αγώνα ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των Γεζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Η 23χρονη είχε απαχθεί από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ISIS. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ISIS και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.

«Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ISIS οι τρομοκράτες του θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», εξήγησε. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό».

Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.

Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει.

«Χιλιάδες γυναίκες Γεζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ISIS, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο», τόνισε, «ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων» από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη «δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα εκστρατεία για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Αμάλ Κλούνεϊ και η Νάντια Μουράντ στην έδρα του ΟΗΕ.

Η κοινότητα Γεζίντι είναι κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ