Κοσμος

Ο Τούρκος υπΕξ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ενώ πλησιάζουν οι δίκες για τη 15η  Ιουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323822-667102.jpg

Με υπουργούς χωρών που μετέχουν στο 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) συναντιέται σήμερα Τετάρτη στην έδρα του οργανισμού  (στο Στρασβούργο της Γαλλίας), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ.  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς το καθεστώς Ερντογάν  ετοιμάζεται για ν΄ αρχίσει τις δίκες ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, που τα θεωρεί  υπεύθυνα για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σχετικά, ο κ. Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να φροντίσουμε να υπάρξουν νομικές εξασφαλίσεις… [διαφορετικά] πολλές από τις υποθέσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου (Σ.Σ. το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΕΔΑΔ, σώμα του ΣτΕ, που κρίνει με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- ΕΣΑΔ). Οι συζητήσεις αυτές  δε συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε. για να να καταργηθεί η βίζα για τους υπηκόους της χώρας αυτής οι οποίοι ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, όμως μπορεί να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να αντιληφτούν ποιοι νόμοι πρέπει να τροποποιηθούν».

Την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΣτΕ είχε βρεθεί για παρόμοιους λόγους στην Τουρκία, όπου συζήτησε το θέμα των επικείμενων δικών με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Η ΕΕ έχει επκρίνει έντονα τον κ. Ερντογάν για το πώς χειρίστηκε την κατάσταση μετά την 15η Ιουλίου.

Η Τουρκία έχει επικυρώσει την ΕΣΑΔ το 1954.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ