Κοσμος

Οργή στην Ιταλία με τη μακάβρια σάτιρα του Charlie Hebdo για τον πολύνεκρο σεισμό

Σεισμόπληκτοι με πέννες και θύματα στα ερείπια από λαζάνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323458-666081.jpg

Αποδοκιμάστηκε στην Ιταλία η σάτιρα του γαλλικού εντύπου Charlie Hebdo για τον καταστροφικό και πολύνεκρο σεισμό που έπληξε τη χώρα. Το περιοδικό αντλεί την έμπνευσή του από την ιταλική κουζίνα για να εικονογραφήσει τραυματίες και θύματα του σεισμού. Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην τελευταία σελίδα του νέου τεύχους του γαλλικού περιοδικού με τίτλο: «Σεισμός α λα ιταλικά».

Σε αυτό, απεικονίζεται δύο όρθιοι αιματοβαμμένοι τραυματίες και από πάνω γράφονται: «Πέννες με σάλτσα τομάτας» και «πέννες ογκρατέν». Δίπλα είναι ένας σωρός από ερείπια και πτώματα σε στρώσεις -στο σκίτσο, «λαζάνια». 

Στο ίδιο τεύχος, γίνεται αναφορά στο σεισμό λέγοντας: «Περίπου 300 νεκροί σε σεισμό στην Ιταλία. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο σεισμός φώναξε "Αλλάχου Άκμπαρ" πριν χτυπήσει».

Ο δήμαρχος του ιταλικού Αματρίτσε που θρηνεί πάνω από 200 νεκρούς δήλωσε εξοργισμένος:  «Μα πώς στο διάβολο κάνεις σάτιρα με νεκρούς;».

Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει την υποστήριξη του Παρισιού στην Ιταλία και κρατά αποστάσεις από το σκίτσο.  «Η Γαλλία έχει εκφράσει τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά της για αυτήν την τεράστια τραγωδία και έχει προσφέρει την υποστήριξή της, και προς τούτο είναι και η γαλλική πρεσβεία στη διάθεση των ιταλικών Αρχών. Είμαστε δίπλα στην Ιταλία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, και όσον αφορά τα σκίτσα στον τύπο, γίνεται σεβαστή η ελευθεροτυπία. Το σκίτσο του Charlie Hebdo δεν εκφράζει απολύτως τη θέση της Γαλλίας» ανέφερε η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη. 

Στη συνέχεια, το Charlie Hebdo επανήλθε με σκίτσο που δημοσίευσε στο Facebook. Σε αυτό, μία τραυματίες μισοθαμμένη στα ερείπια απευθύνεται στους Ιταλούς και λέει: «Δεν έχτισε το Chralie Hebdo τα σπίτια σας, η μαφία τα έχτισε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ