Κοσμος

Γάμος στα συντρίμμια του πολέμου (εικόνες)

Η εναλλακτική φωτογράφιση στην καταστραμμένη Χομς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319520-628576.jpg

Η ζωή συνεχίζεται. Αυτό αποδεικνύει ο φωτογράφος που επέμενε να τραβήξει τις γαμήλιες φωτογραφίες ενός ζευγαριού από την καταστραμμένη από τον συριακό εμφύλιο, Χομς.

Η Χομς η οποία κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας –οι κάτοικοί της ήταν περίπου 600.000-, πλέον τώρα έχει μεταφορτωθεί σε πόλη-φάντασμα, καθώς το 2011 έγινε το πεδίο των μαχών μεταξύ αντικαθεστωτικών και του συριακού στρατού. Τώρα πια, οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ανακτήσει την κυριαρχία της, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, το τίμημα σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υλικές υποδομές και εγκαταστάσεις, που πλήρωσε η πόλη ήταν τεράστιο.

Όπου κι αν γυρίσει να κοιτάξει κάποιος, θα δει μόνο ερείπια κι ελάχιστους ανθρώπους να περπατούν στους χωμάτινους δρόμους. Ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται, έστω και σε κάποιο βαθμό.

Στις 5 Φεβρουαρίου, η 18χρονη Nada Merhi και ο 27χρονος Hassan Youssef επέλεξαν λίγο μετά τον γάμο τους να φωτογραφηθούν στα ερείπια της πόλης. Τη φωτογράφιση έκανε ο Jafar Meray, ο οποίος ακολουθείτο σε κάθε βήμα του από τον φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Joseph Eid ο οποίος και βοήθησε στο να αναδημοσιευτούν οι γαμήλιες φωτογραφίες του ζευγαριού πέραν του οικογενειακού άλμπουμ. Προκειμένου ο Eid να πείσει τον Σύριο συνάδελφό του να τον ακολουθήσει κατά πόδας στη φωτογράφιση, του αποκάλυψε τον στόχο του: «Να δείξει στον κόσμο ότι η ζωή είναι πιο δυνατή από τον θάνατο».

Όμως, και πάλι τα συντρίμμια, αλλά και η ενδυμασία του γαμπρού δείχνουν ότι η ζωή δεν συνεχίζεται κάτω από κανονικές συνθήκες. Ο 27χρονος είναι μέλος του συριακού στρατού και αντιμάχεται τους αντικαθεστωτικούς. Η ζωή του τα τελευταία χρόνια είναι ο πόλεμος.

Οι φωτογραφίες, όπως αναμενόταν, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

image

image

image

image

image

image

image

image

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο πρώτος γάμος που λαμβάνει χώρα μέσα στα συντρίμμια. Ο Meray φωτογράφισε πέρυσι κι ένα ακόμη ζευγάρι που επέλεξε να παντρευτεί στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Χομς, ο οποίος έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην εκκλησία η οποία πλέον δεν έχει σκεπή. Οι φωτογραφίες τους ανέβηκαν στην προσωπική σελίδα του φωτογράφου στo Facebook ο οποίος είχε σχολιάσει: «Η ζωή συνεχίζεται σιωπηλά». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ