Κοσμος

Le Monde: Εξετάζεται «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Αναφέρει ότι το Κολέγιο των Επιτροπών θα αποφασίσει για διετή αναστολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318316-626836.jpg
ΑΠΕ

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν πρόκειται να εξετάσει την «έξωση» της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Κολέγιο των Επιτρόπων πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει  σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν της χώρας μας.

Στην περίπτωση που παρθεί απόφαση αναστολής θα σημαίνει  αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Σύμφωνα με τη Le Monde η Κομισιόν θα κάνει αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα -εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Κατόπιν θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αν  με την πάροδο του τριμήνου κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ.  Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Ωστόσο αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ