Κοσμος

«Συμβόλαιο θανάτου» με εντολή Πούτιν;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317814-626121.jpg
EPA/LITVINENKO FAMILY

Η δολοφονία του πρώην αξιωματούχου των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 «πιθανότατα εγκρίθηκε» από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της βρετανικής Δικαιοσύνης.

Ο Λιτβινένκο πέθανε στα 43 του χρόνια στο Λονδίνο, λίγες ημέρες αφού δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο-210, το οποίο φέρεται να προσέλαβε στον οργανισμό του πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι. Δύο Ρώσοι, οι Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, κατηγορούνται για τον φόνο του Λιτβινένκο, με τους ίδιους ωστόσο να αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας Σερ Ρόμπερτ Όουεν τόνισε ότι είναι πιθανό ο κ. Πούτιν να ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία, μετά από μια πολύχρονη σύγκρουση του ρωσικού καθεστώτος με τον πρώην πράκτορά του. Ο Βρετανός δικαστής ανέφερε ότι οι δύο άνδρες έδρασαν πιθανότατα υπό την καθοδήγηση της ρωσικής FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).

Στην έκθεσή του, επισημαίνει συγκεκριμένα: «Λαμβάνοντας υπ' όψη όλα τα στοιχεία και την ανάλυσή τους, κρίνω ότι η επιχείρηση δολοφονίας του Λιτβινένκο είχε την έγκριση του κ. Πατρούσεφ και πιθανότατα του προέδρου Πούτιν». Ο Νικολάι Πατρούσεφ ήταν διευθυντής της FSB από το 1999 έως το 2008.

Μεροληπτική και αδιαφανή χαρακτήρισε την έρευνα των βρετανικών δικαστικών η Ρωσία. Ο κ. Λουγκοβόι, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της βρετανικής Δικαιοσύνης, τα χαρακτήρισε «εξωφρενικά».

Η χήρα του Λιτβινένκο, Μαρίνα, εξέφρασε τη χαρά της για την έκθεση συμπερασμάτων των Βρετανών. «Τα λόγια του συζύγου μου λίγο πριν από το θάνατό του, όταν και κατηγόρησε τον κ. Πούτιν, αποδείχθηκαν αληθινά σε αγγλικό δικαστήριο», είπε η Μαρίνα Λιτβινένκο έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο.

Η κ. Λιτβινένκο ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να απελάσει όλους τους εργαζόμενους σε ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, αλλά και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY