Κοσμος

Απαγορευμένο αέριο σαρίν κατά Σύρων;

Τι λέει έκθεση του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316565-624523.jpg

Ενδείξεις ότι συριακοί πληθυσμοί εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε άλλο παραπλήσιο, εντόπισε μιας διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ.

Λεπτομερέστερα, η πρόσφατη έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ κ. Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), στις 29 Δεκεμβρίου 2015, γράφει ότι η αποστολή του ΟΑΧΟ διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις και επιβεβαιώνει: «Σε μια περίπτωση, η ανάλυση κάποιων δειγμάτων αίματος υποδεικνύει ότι άτομα εκτέθηκαν σε κάποιο βαθμό στο σαρίν ή σε κάποια ουσία που μοιάζει με το σαρίν… Η περαιτέρω διεξαγωγή έρευνας θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί πότε ή κάτω από ποιες συνθήκες μια τέτοια έκθεση μπορεί να συνέβη».

Η Συρία υποτίθεται ότι έχει καταστρέψει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στο πλαίσιο μιας αμερικανορωσικής συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και επικυρώθηκε με μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το σαρίν μπορεί να είναι άκρως θανατηφόρο ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ