Κοσμος

Θάτσερ: Η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο εδώ και 200 χρόνια

Γυναίκες που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301304-228917.jpg

Πρώτη γυναίκα ηγέτιδα βρετανικού κόμματος και πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η Μάργκαρετ Θάτσερ αναδείχθηκε η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πολιτικό και δημόσιο βίο τα τελευταία 200 χρόνια σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Opinium για λογαριασμό του ομίλου ασφαλειών ζωής Scottish Widows. Το 28% των Βρετανών ερωτηθέντων ψήφισε την Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρώτη θέση μπροστά από την Μαρί Κιουρί (που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης δύο φορές), την Έμιλι Πανκχέρστ (που έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου), την Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ (την πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής), την Ρόζα Παρκς (την επονομαζόμενη Πρώτη Κυρία των πολιτικών δικαιωμάτων) και την Μητέρα Τερέζα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Opinium για λογαριασμό του ομίλου ασφαλειών ζωής Scottish Widows.

Εννέα ήταν συνολικά οι κατηγορίες της δημοσκόπησης και η Θάτσερ αναδείχθηκε πρώτη και στην κατηγορία Πολιτική και Διεθνή με ποσοστό 41%. Στην κατηγορία του αθλητισμού πιο επιδραστική γυναίκα των τελευταίων 200 ετών αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Αμέλια Έρχαρτ, πρωτοπόρος της αεροπορίας. Η συγγραφέας Τζέιν Όστεν κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία των δημιουργικών τεχνών και η ηθοποιός Τζούντι Ντετς ξεχώρισε στις τέχνες του θεάματος.

H βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β

Από την πρώτη δεκάδα δεν λείπει η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β, η βασίλισσα της μεγάλης αποικιοκρατικής Αγγλίας Βικτώρια, αλλά και η βασίλισσα της τηλεόρασης, η φιλάνθρωπος και πλουσιότερη μαύρη Αμερικανίδα στον κόσμο, Όπρα Γουίνιφρι.

Όπρα Γουίνιφρι. H βασίλισσα της τηλεόρασης, η φιλάνθρωπος και πλουσιότερη μαύρη Αμερικανίδα στον κόσμο.

Στην κατηγορία της διανοούμενης με την μεγαλύτερη επιρροή στο δημόσιο βίο οι ερωτηθέντες επέλεξαν την Σιμόν Ντε Μπουβουάρ , ενώ το βρετανικό κοινό ξεχώρισε την ιδρύτρια των καταστημάτων καλλυντικών Body Shop Ανίτα Ρόντικ για τον κόσμο των επιχειρήσεων. «Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες ήταν υπεύθυνη ή έστω επέβλεπε μια μεγάλη αλλαγή. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις όταν αναφέρεσαι σε ονόματα σαν την Θάτσερ, την Πάνκχερστ και την Κιουρί. Είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού», λέει η Βρετανή ιστορικός Σουζάνα Λιπσκόμπ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ