Κοσμος

Η MIT ζητά τη βοήθεια των Γερμανών πρακτόρων για τον Γκιουλέν

Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας πιστεύει ότι πολλοί πραξικοπηματίες διέφυγαν στο εξωτερικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135914-310528.jpg

Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) φέρεται να ζήτησε από όλους τους αρμόδιους γερμανικούς φορείς και από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (ΒΝD) να βοηθήσουν στην έρευνα κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία και να τους απελάσουν στην Τουρκία. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο το οποίο έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με την ΜΙΤ πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν διέφυγαν στο εξωτερικό.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί τώρα να κερδίσει τη Γερμανία στη σκληρή τακτική του κατά της κοινότητας Γκιουλέν», γράφει το Spiegel σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για 40 άτομα και έχει κάνει αίτηση να απελαθούν στην Τουρκία τρία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης στην πρεσβεία του Βερολίνου, Ουφούκ Γκεζέρ, έχει επανειλημμένα κάνει κρούση για τον Γκιουλέν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, Τούρκοι διπλωμάτες έχουν απευθυνθεί σε έντεκα τοπικές κυβερνήσεις ομοσπονδιακών κρατιδίων για να ζητήσουν κοινή αντιμετώπιση. Όλες απέρριψαν το τουρκικό αίτημα να τεθεί υπό παρακολούθηση η κοινότητα Γκιουλέν από την γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ