Κοσμος

Θλίψη για το θάνατο της γηραιότερης 19χρονης της Ασίας (εικόνες)

Ένα κορίτσι που παρά τη σπάνια πάθησή της, αγαπούσε τη ζωή κι ας έμοιαζε 136 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135848-310167.jpg

Συγκινημένες οι Φιλιππίνες αποχαιρέτισαν την Άνα Ροσέλ, το επονομαζόμενο «γηραιότερο κορίτσι της Ασίας, το οποίο ήταν μόλις 19 ετών αλλά έμοιαζε με 136.

Η Άνα έπασχε από μια σπάνια γενετική διαταραχή που έκανε το σώμα της να γερνά δέκα φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Πέθανε την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Ίδρυμα Έρευνας Προγηρίας (Σύνδρομο Hutchinson-Gilford).

image

Πριν από δυο χρόνια οι γιατροί είχαν αποφανθεί πως οι ρυτίδες στο πρόσωπο και σε όλο το σώμα της Άνα έμοιαζαν με μιας γυναίκας 136 ετών. Οι περισσότεροι πάσχοντες από προγηρία φεύγουν από τη ζωή περίπου στα 14 τους. Ως εκ τούτου περίπτωση της Ροσέλ θεωρείται θαύμα μια αφού κατάφερε να ζήσει 5 χρόνια παραπάνω. Η Άνα λάτρευε τη ζωή και ζούσε έντονα την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία. Στα 18α γενέθλια της ενηλικίωσής της διοργάνωσε ένα θεματικό πάρτι, στο οποίο η ίδια ήταν η βασίλισσα της βραδιάς στο θρόνο της.

image

Το αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας Προγηρίας επισημαίνει ότι υπάρχουν συνολικά 80 παιδιά που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο.

image

Η Άνα κατάφερε να πάει στο λύκειο για μία μόνο χρονιά στη ζωή της. Ο εκφοβισμός των συμμαθητών της ήταν έντονος. Την αποκαλούσαν «δαίμονα», αλλά η ίδια λάτρευε το σχολείο και το άφησε λόγω οικονομικών δυσκολιών της οικογένειάς της. «Δεν είμαι ένα ολοκληρωμένο κορίτσι», είχε πει το 2011 στο CNN. «Οι γιατροί λένε πως γερνάω πολύ γρήγορα και η ζωή μου στη Γη θα είναι σύντομη, σε 15 χρόνια θα έχω πεθάνει». Ο χειρουργός Πιέρ Ρ. Κλέρο, την βοήθησε να παρατείνει το μέσο όρο της ζωής της παρέχοντας της ειδική διατροφή και αντιρυτιδικές κρέμες για το σώμα της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ