Κοσμος

EgyptAir: Οι δορυφόροι δεν έδειξαν έκρηξη στον αέρα (εικόνες, video)

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για αίτια της συντριβής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128870-291044.jpg

Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir, που εκτελούσε την πτήση MS804 Παρίσι - Κάιρο, η μοναδική νέα πληροφορία που έχει προκύψει προέρχεται από «συγκλίνουσες αναφορές» Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η εξέταση εικόνων από δορυφόρους δεν έχει δώσει στοιχεία για έκρηξη στον αέρα.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί το σενάριο της έκρηξης βόμβας στον αέρα.

Ωστόσο, το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας παραμένει στο τραπέζι και θεωρείται και από Ρώσους και από Αμερικανούς αξιωματούχους πιθανό ενδεχόμενο. Για αυτό τον ακριβώς τον λόγο, σήμερα, μία ημέρα μετά το δυστύχημα, γίνεται έρευνα στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ για το αν υπήρξαν τυχόν κενά στους κανόνες ασφαλείας πριν απογειωθεί το εξαφανισμένο Airbus.

Βέβαια, ελλείψει στοιχείων, καμία πλευρά δεν μπορεί να το αποκλείσει: Η ευρωπαϊκή πλευρά περιορίζεται στο ότι όλα είναι ανοικτά, από την αιγυπτιακή πλευρά ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το Κάιρο θεωρεί «πιθανότερο» το σενάριο τρομοκρατίας από εκείνο του τεχνικού προβλήματος ενώ η ρωσική πλευρά πιθανολογεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, του οποίου η χώρα τέθηκε επικεφαλής των ερευνών, διέταξε την εντατικοποίησή τους για τον εντοπισμό και την διερεύνηση των αιτίων της εξαφάνισης.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο, Σάββατο, με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της υπόθεσης αυτής.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ