Κοσμος

Σύμβολο αντίστασης η γυναίκα που ύψωσε τη γροθιά της μπροστά σε 300 νεοναζί (video)

Εξηγεί ότι «ήταν μια παρόρμηση. Ήμουν τόσο θυμωμένη. Κανένας ναζί δεν θα κάνει πορεία εδώ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127537-287133.jpg

Σε σύμβολο αντίστασης κατά της ανόδου της άκρας Δεξιάς τείνει να εξελιχθεί η γυναίκα που αψήφησε την πορεία 300 νεοναζί και στάθηκε μπροστά τους υψώνοντας τη γροθιά της στην πόλη Μπορλάνγκε της Σουηδίας.

Η φωτογραφία της 42χρονης Τες Άσπλουντ απέναντι στα ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού, ξενοφοβικού Κινήματος Σκανδιναβικής Αντίστασης, δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή και έγινε viral στο διαδίκτυο.

«Ήταν μια παρόρμηση. Ήμουν τόσο θυμωμένη και απλά βγήκα στη μέση του δρόμου» δήλωσε στον Guardian η Άσπλουντ. «Σκέφτηκα: διάολε, όχι. Δεν μπορούν να κάνουν πορεία εδώ. Με είχε κατακλύσει η αδρεναλίνη. Κανείς ναζί δεν πρόκειται να κάνει πορεία εδώ σήμερα. Δεν είναι σωστό».

Η 42χρονη, η οποία στη συνέχεια συμμετείχε σε αντιφασιστική πορεία, επέστρεψε σπίτι της στη Στοκχόλμη και δεν είχε συνειδητοποιήσει το αντίκτυπο της πράξης της μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν είδε τη φωτογραφία της να κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσα από τα social media.

«Τώρα είναι ένα τσίρκο. Είμαι σοκαρισμένη» είπε η Τες. «Οι Ναζί είναι πολύ θυμωμένοι και εγώ είμαι τόσο μικροκαμωμένη. 'Σκ@@α. Ίσως δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Ήθελα ηρεμία. Αυτοί οι τύποι είναι τεράστιοι και τρελοί. Είναι ένα μπερδεμένο συναίσθημα, αλλά προσπαθώ να μείνω ήρεμη».

Αυτή η μοναχική διαμαρτυρία της Άσπλουντ συνέβη σε μια περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς στη Σουηδία σύμφωνα με το Expo, το αντιρατσιστικό ίδρυμα της Στοκχόλμης, ο φωτογράφος του οποίου, Ντέιβιντ Λάγκερλοφ, απαθανάτισε τη στιγμή.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις από 15% έως 20% και κρατά την ισορροπία των δυνάμεων στο κοινοβούλιο, ενώ το ρατσιστικό αίσθημα ενισχύεται από ιστοσελίδες μίσους. Το αντισημιτικό NRM είναι η ακραία πτέρυγα αυτού του φάσματος. «Ζούμε σε μια Ευρώπη που οι ακροδεξιές ιδέες έχουν μεγάλη απήχηση, αλλά υπάρχει και αντίδραση. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος αναζητεί διαύλους για να εκφράσει το θυμό του απέναντι στην Ευρώπη που χτίζει τείχη για τους πρόσφυγες. Η εικόνα της Τες είναι ενδεικτική των συγκρούσεων αυτών των δύο τάσεων στην Ευρώπη» δηλώνει εκπρόσωπος του αντιρατσιστικού ιδρύματος της Στοκχόλμης.

Πολλά σουηδικά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν τη φωτογραφία της Άσπλουντ με μία διάσημη εικόνα από το 1985, στην οποία μία γυναίκα χτυπούσε έναν skinhead με την τσάντα της.

Η 42χρονη δεν κρύβει το φόβο της. Είναι γνωστό πως το NRM βάζει στο στόχαστρο τους αντιρατσιστές. «Έχω φίλους που τους έχουν επιτεθεί και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Έχω δεχθεί τηλεφωνήματα μέσα στη νύχτα, που μου ουρλιάζουν. Είναι δύσκολο να μιλάς για το μίσος» δηλώνει στον Guardian. «Ντρέπομαι που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Η αστυνομία λέει ότι είμαστε σε μία δημοκρατική χώρα, οπότε μπορούν να διαδηλώσουν. Όμως αυτοί είναι Ναζί! Είναι τρομερό» προσθέτει η 42χρονη. «Ελπίζω να βγει κάτι θετικό από αυτή τη φωτογραφία. Ίσως αυτό που έκανα να γίνει σύμβολο ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αν ένα πρόσωπο μπορεί, τότε ο καθένας μας μπορεί».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.