Κοσμος

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου είναι προς όφελος της Ελλάδας

Τι δηλώνει για το θέμα του ονόματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124943-280440.jpg

Η ΠΓΔΜ δεν ζήτησε ποτέ τον αποκλεισμό της Αθήνας από τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, δηλώνει ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβάνοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής. Επισημαίνει ότι η ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε ελάχιστη στο κάλεσμα των Σκοπίων για διμερή συντονισμό ενώ και η αστυνομική συνεργασία είναι ανεπαρκής, όπως αναφέρει.

«Η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας αλλά αντιθέτως προς όφελός της», εκτιμά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο Ιβάνοφ εκφράζει την απορία του για το ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του αλλά τοποθετείται και για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα πριν βρεθεί λύση.

«Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται αγνοώντας το και αποφεύγοντας την επικοινωνία. Ούτε το προσφυγικό θα λυθεί ούτε το ονοματολογικό», δηλώνει, συμπληρώνοντας:

«Ξεπερνά τη λογική γιατί οι πρόεδροι δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν ποτέ συναντηθεί. Όταν δύο χώρες έχουν διαφορές, αυτές μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο και συνήθως τα πρώτα βήματα γίνονται από τον πρόεδρο ή κάποιους βουλευτές πέραν της καθημερινής πολιτικής».

Για το ζήτημα των κλειστών συνόρων και τον παράνομων ροών, ο Γκιόρκι Ιβάνοφ επισήμανε ότι «παρά τον κλειστό διάδρομο, κάθε βράδυ καταγράφουμε περί τις 100 απόπειρες παράνομης εισόδου», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ελληνικής ηγεσίας, καθώς όπως λέει ο ίδιος:

«Φαίνεται ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αποτυγχάνουν να συλλάβουν τη σοβαρότητα των κινδύνων ασφαλείας που προκύπτουν από την κρίση».

Για το θέμα του ονόματος, τέλος, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ πως «ό, τι δεν λύθηκε τόσο καιρό δεν θα λυθεί εν μία νυκτί» εκφράζοντας πάντως μία αισιοδοξία, καθώς, αποκαλύπτει ότι: «οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα υπήρξαν ενθαρρυντικές» και δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή δημόσιο από την Ελλάδα.

Καταλήγει πάντως διαμηνύοντας: «Η πραγματικότητα είναι ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Με λύσεις μονομερείς και επιβληθείσες θα ήταν αδύνατον να τερματισθεί η διαφορά».

photo: EPA/OLIVIER HOSLET

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.