Κοσμος

Αυστρία: Ούτε βήμα πίσω στις θέσεις μας για το προσφυγικό

Τι δήλωσαν Φάιμαν και Λάιτνερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122776-275125.jpg

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν είπε στη Σύνοδο Κορυφής,  πως πρέπει να πάψει η ελεύθερη διέλευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως επίσης ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ελεύθερη διέλευση και σε άλλες διαδρομές.

Επίδης τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι σωστή και το «εγερτήριό» της τον Ιανουάριο (σ.σ. προφανώς η επιβολή ημερήσιων ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο) οδήγησε σε μία επιτάχυνση της συζήτησης του προσφυγικού εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία δεν είναι μία χώρα που αποποιείται τις ευθύνες της, αλλά αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ και ασχολήθηκε εγκαίρως με τη θεματική του προσφυγικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και  η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ που τόνισε ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις της για το προσφυγικό.

Η οποία, ακόμη και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, φαίνεται να παραμένει πιστή στην σκληρή πολιτική της, της επιβολής ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και στο κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας εκτιμά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ως «το πολύ, ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και για το λόγο αυτό, όπως διαμηνύει η ίδια, θα παραμείνουν τα ανώτατα όρια στον αριθμό για τους αιτούντες άσυλο, 80 πρόσφυγες την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τόνισε σε δηλώσεις του πως δεν βλέπει την Αυστρία να συμμετέχει στην ανακατανομή προσφύγων, καθώς «σειρά έχουν τώρα άλλοι», υπονοώντας προφανώς το γνωστό επιχείρημα της Βιέννης, πως η Αυστρία είχε αποδεχθεί πέρυσι 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και εφέτος προτίθεται να υποδεχθεί 37.500 πρόσφυγες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.