Ο Σουλτς σχολιάζει τα περί κλειστών Βαλκανίων - Τι αναφέρεται στο προσχέδιο που διέρρευσε
«Δεν νομίζω ότι στη Σύνοδο θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο»
«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ερωτώμενος για τα δημοσιεύματα τα οποία θέλουν τον βαλκανικό διάδρομο να κλείνει οριστικά.
«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε επίσης ο Σουλτς. «Έχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, στα μέσα έχει διαρρεύσει το προσχέδιο το οποίο θα αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες τη βάση για το κοινό ανακοινωθέν.
Αν και αυτό δεν πρόκειται να είναι το τελικό ανακοινωθέν, ωστόσο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνταχθεί αυτό.
Παρατίθεται το προσχέδιο όπως το δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή»:
Αποφασίστηκε ότι πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως η συνθήκη της Σένγκεν λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων αλλά και τον τερματισμό της προσέγγισης ότι αφήνουμε τους μετανάστες να περάσουν στην επόμενη χώρα. Οι ροές των παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων θα τελειώσουν. Η διαδρομή αυτή έχει πλέον κλείσει. Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση που έχει προκύψει ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης. Αυτή είναι μια συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων της ΕΕ και των συνεισφορών των κρατών μελών.
Απαιτείται δράση προς τις εξής κατευθύνσεις:
- Να δοθεί μία άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση η οποία είναι ταχέως αναπτυσσόμενη στο έδαφος. Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παρέχεται από την Ε. Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τα άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις με βάση την αξιολόγηση, από την Επιτροπή και την Ελλάδα, των αναγκών και σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ και να καλέσει το Συμβούλιο να την εγκρίνει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου
- Παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας, καθώς και παροχή επαρκών δυνατοτήτων υποδοχής. Η Frontex θα ξεκινήσει μια πρόσθετη έκκληση για προσωπικό από κράτη μέλη όσο το δυνατόν συντομότερα και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν πλήρως από την 1η Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα στείλει γρήγορα προσωπικό σε όλα τα hotspots, να ενισχύσει τους ελέγχους ασφαλείας και να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στον αγώνα κατά των λαθρεμπόρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων χαιρετίζουμε τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί σήμερα, και καλούμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει ενεργά.
- Υποστήριξη στην Ελλάδα για την εξασφάλιση της συνολικής, μεγάλης κλίμακας και fast-track επιστροφών στην Τουρκία όλων των παράνομων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, με βάση τη συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδα-Τουρκία και, από την 1η Ιουνίου, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.
- Επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης για να ανακουφίσει το βαρύ φορτίο που σηκώνει σήμερα η Ελλάδα. Η EASO θα καλέσει τα κράτη μέλη να στείλουν ειδικούς για την υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα και πλήρως. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να παρέχουν περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση ως επείγον θέμα. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σε μηνιαία βάση προς το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης.
- Να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μη μέλη της ΕΕ και να τους παρέχεται κάθε αναγκαία βοήθεια.
- Την εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και να συνεχιστεί ένα αξιόπιστο εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα εισαγωγής με την Τουρκία
- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αμέσως σε περίπτωση που ανοίξουν νέα δρομολόγια και να ενταθεί ο αγώνας κατά των λαθρεμπόρων.
- Να προωθήσει, ως ζήτημα προτεραιότητας, όλα τα στοιχεία του χάρτη πορείας της Επιτροπής για “επιστροφή στο Σένγκεν», έτσι ώστε να σταματήσει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της Σένγκεν πριν από το τέλος του έτος.
Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης στο έδαφος και θα πρέπει να διατηρούνται υπό αναθεώρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα της μετανάστευσης κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής για τη μετανάστευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.