Κοσμος

«Μου κλέψατε την αγάπη της ζωής μου, αλλά δεν θα έχετε το μίσος μου»

Η ανοιχτή επιστολή συζύγου θύματος των επιθέσεων στο Παρίσι προς τους τζιχαντιστές

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114077-226119.jpg

Τα θύματα περισσότερα από 130. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους εκατοντάδες. Ψυχές που δεν γυρίζουν πίσω. Ψυχές αθώες, ψυχές ελεύθερες, ψυχές που ταξιδεύουν για έναν παράδεισο όπου όλοι είναι ίσοι, ελεύθεροι και ανοιχτοί στην αγάπη.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου άφησαν μια Γαλλία λαβωμένη και μια Ευρώπη άναυδη μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις. Η Γαλλία, σύμβολο της ελευθερίας, της συμφιλίωσης και συνύπαρξης πολιτισμών κι ανθρώπων αλλάζει και αλλάζει εκ βάθρων. Τίποτε δεν θα είναι όπως το ξέραμε, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.

Όμως, κάποιοι, οι πιο πληγωμένοι από τα πολύνεκρα χτυπήματα αποφασίζουν να αντισταθούν. Δεν θα τους νικήσει η θλίψη για την απώλεια των αγαπημένων τους. Δεν θα λυγίσουν μπροστά στον πειρασμό του μίσους. Η μεγαλύτερη απάντηση είναι η ελευθερία. Με αυτή θα νικήσουν.

Ο Αντουάν Λεϊρί εργάζεται ως δημοσιογράφος στο France Bleu. Το βράδυ της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ήρθε αντιμέτωπος, όπως και εκατοντάδες άλλοι Γάλλοι, με τον θάνατο. Ο Λεϊρί έχασε τη σύντροφο της ζωής του, τη μητέρα του παιδιού του, τη σύζυγό του, την αγάπη του και μέσα από μια ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, απευθύνεται σε πρώτο πληθυντικό στους δολοφόνους της γυναίκας του, τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λεϊρί μέσα από μια συγκλονιστική ανοιχτή επιστολή, διαβεβαιώνει τους τζιχαντιστές πως μπορεί εκείνοι να του έκλεψαν την αγάπη της ζωής του, αλλά αυτός δεν θα τους κάνει τη χάρη να τους δώσει το μίσος του. «Μου κλέψατε την αγάπη της ζωής μου, αλλά δεν θα έχετε το μίσος μου» γράφει χαρακτηριστικά προς τους δολοφόνους τους οποίους χαρακτηρίζει «νεκρές ψυχές» που δεν αξίζουν ούτε το μίσος του.

Ο ίδιος δηλώνει πως θα ξανασυναντήσει τη γυναίκα του στον «παράδεισο των ελεύθερων ψυχών» κάπου που δεν θα μπορέσουν να μπουν ποτέ εκείνοι.

Η ανοιχτή επιστολή του Γάλλου δημοσιογράφου:

«Δεν θα έχετε το μίσος μου»

Το βράδυ της Παρασκευής κλέψατε τη ζωή ενός εξαιρετικού πλάσματος, της αγάπης της ζωής μου, της μητέρας του γιου μου, αλλά δεν θα έχετε το μίσος μου. Δεν ξέρω ποιοι είστε και δεν θέλω να σας μάθω, είστε νεκρές ψυχές. Αν αυτός ο Θεός για τον οποίο σκοτώσατε τυφλά σας έκανε κατ’ εικόνα του, κάθε σφαίρα στο κορμί της γυναίκας μου ήταν μια πληγή στην καρδιά του.

Για αυτό λοιπόν, δεν θα σας δώσω αυτό το δώρο, να σας μισήσω. Το έχετε ψάξει καλά, αλλά ακόμη και να απαντήσουμε στο μίσος με θυμό, αυτό δεν θα αποδώσει το ίδιο με την άγνοιά σας που σας έκανε αυτό που είστε. Θέλετε να με κάνετε να φοβηθώ, να δω τους συμπολίτες μου με καχυποψία, να θυσιάσω την ελευθερία μου για την ασφάλειά μου. Χάσατε. Δεν θα παίξω το παιχνίδι σας.

Δεν θα θυσιάσω την ελευθερία μου για την ασφάλειά μου. Χάσατε. Δεν θα παίξω το παιχνίδι σας

Έχω αυτό που είδα σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) το πρωί. Επιτέλους, μετά από νύχτες και μέρες αναμονής. Ήταν το ίδιο όμορφη όσο το βράδυ της Παρασκευής που βγήκε, το ίδιο όμορφη όσο όταν την ερωτεύτηκα πριν από 12 χρόνια. Φυσικά, είμαι συντετριμμένος από τη θλίψη, κάτι που θα σας χαρίσει μια μικρή νίκη, αλλά αυτή θα διαρκέσει για λίγο. Ξέρω ότι εκείνη θα είναι μαζί μας κάθε μέρα και θα ξαναβρεθούμε μαζί στον παράδεισο των ελεύθερων ψυχών, εκεί που ποτέ εσείς δεν θα έχετε πρόσβαση.

Είμαστε μόνο δύο, ο γιος μου κι εγώ, αλλά είμαστε πιο δυνατοί από όλες τις ψυχές του κόσμου. Δεν έχω πια άλλο χρόνο να σας αφιερώσω, πρέπει να πάω στον Μελβίλ (σ.σ. τον γιο μου) που θα ξυπνήσει από τη σιέστα του. Είναι μόλις 17 μηνών, θα φάει όπως κάθε μέρα, μετά θα παίξουμε όπως κάθε μέρα, και η ζωή αυτού του μικρού αγοριού θα σας κάνει να ντρέπεστε να είστε ευτυχισμένοι κι ελεύθεροι. Διότι, δεν θα έχετε ούτε το δικό του μίσος.

Η ανοιχτή επιστολή του Λεϊρί έχει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες γίνει viral στη Γαλλία και περισσότεροι από 81.000 χρήστες έχουν κοινοποιήσει την ανάρτησή του ενώ, είναι εκατοντάδες τα σχόλια συμπαράστασης και συλλυπητηρίων. 

“Vous n’aurez pas ma haine” Vendredi soir vous avez volé la vie d’un être d’exception, l’amour de ma vie, la mère de...

Posté par Antoine Leiris sur lundi 16 novembre 2015

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.