- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οι τζιχαντιστές επικοινωνούν κι οργανώνουν μέσω PlayStation 4 τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Επειδή δεν αποκρυπτογραφείται
Μια είδηση που προκαλεί έκπληξη ακούστηκε από τα χείλη του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών Γιαν Γιάμπον.
Σύμφωνα με τον Γιάμπον, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τη διάσημη πλατφόρμα παιχνιδιών PlayStation 4, προκειμένου να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μια κωδικοποιημένη γλώσσα και να οργανώνουν ανενόχλητοι τα νέα τους χτυπήματα. Ο λόγος είναι πως προς το παρόν, δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποκωδικοποιηθεί η επικοινωνία αυτή.
«Αυτό που με κρατάει ξάγρυπνο τις νύχτες είναι ο τύπος πίσω από τον υπολογιστή του που ψάχνει για μηνύματα από το Ισλαμικό Κράτος και άλλους προπαγανδιστές του μίσους» είπε την περασμένη Παρασκευή ο Γιάμπον σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «The Bulletin».
Μάλιστα, πρόσθεσε: «Το PlayStation 4 είναι ακόμη πιο δύσκολο να αφήσει ίχνη από ό,τι η εφαρμογή WhatsApp».
Η «The Bulletin» αναφέρει ότι μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις κι έρευνες σε σπίτια και αυτοκίνητα στις Βρυξέλλες και σε προάστια της πόλης. Σε κάποιες από αυτές, ανακάλυψαν ευρήματα που περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία κονσόλα PS4.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιάμπον στο Forbes, υπάρχουν πολλοί τρόποι που η ISIS κι άλλοι τρομοκράτες επιλέγουν να επικοινωνήσουν μέσω της διάσημης κονσόλας παιχνιδιού. Κάποιοι επικοινωνούν online μέσω του δικτύου της Playstation, άλλοι χρησιμοποιούν το voice-chatting και τέλος, άλλοι επικοινωνούν μέσω ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού.
Πάντως, το Playstation δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για τέτοιους είδους επικοινωνία. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2013 ο πρώην εργαζόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, NSA και CIA είχαν «μπει» στα παιχνίδια «World of Warcraft» και «Second Life», καθώς υποψιάζονταν ότι τα διεθνή τρομοκρατικά ή εγκληματικά δίκτυα και οργανώσεις επικοινωνούσαν μυστικά μέσω αυτών.
Όπως αναφέρουν οι IB Times, τα ηχητικά συστήματα του PlayStation είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές. Έτσι, καθίστανται ιδανικά για μυστική επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μέλος του Ισλαμικού Κράτους, «πιάστηκε» να οργανώνει επίθεση συγκεντρώνοντας στο Super Mario Maker, νομίσματα και μετά μοιράζοντάς τα μυστικά με έναν άλλο χρήστη του PS4.
Ωστόσο, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν οι τρομοκράτες των χτυπημάτων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, οργάνωσαν το πολύνεκρο σχέδιό τους μέσω PS4.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
: Συμβιβασμός 400.000 λιρών
Kαθώς ο Φλάβιο Μπολσονάρο αμφισβητεί την ήττα του
Η μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ μεταξύ Selfridges και IKEA
Μήνυμα προς την Τουρκία και τη Λιβύη έστειλαν από τον ΟΗΕ η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Νέες επιθέσεις ανακοίνωσαν οι Χούθι
Ο Λούλα μετέτρεψε εκατομμύρια υποστηρικτές σε δίκτυο διανομής, ενώ διεκδικούσε δικαστικά ίση μεταχείριση στις πλατφόρμες
Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο
Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου στον Κρίστοφερ Νόλαν μέσω Grok διχάζει το κοινό
Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τη Λιβύη
Οι διάλογοι που έρχονται στο φως μετά τις αποκαλύψεις για το υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε στην κατοχή του
Το φοιτητικό ψηφοδέλτιο έχει δεσμευτεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και της ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τι εξετάζουν τώρα οι τουρκικές αστυνομικές αρχές
Ανοιχτά παραμένουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση
Ο Λεονάρντο Μαρία Ντελ Βέκιο υποστηρίζει ότι θα διατηρούσε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία της
Οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται 10 χρόνια μετά τη μεγάλη έξοδο από την ΕΕ
Τι νόημα έχει να διαδηλώνεις και να εξεγείρεσαι και να τα σπας όταν σε λίγες μέρες μπορείς να αλλάξεις την κυβέρνηση;
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δημιουργία της παράταξης
Μήπως το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι το πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ;
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.