Κοσμος

Στις κάλπες η Αίγυπτος

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια χωρίς τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111098-220296.jpg

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα περισσότεροι από 27 εκατομμύρια Αιγύπτιοι για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Το νέο κοινοβούλιο θα είναι εξ ορισμού προσκείμενο στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον πρώην αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων, που ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι πριν από δύο χρόνια.

«Εάν το ήθελαν οι βουλευτές, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ισορροπία» των εξουσιών, εκτίμησε ο Γιούσρι αλ Αζαμπάουι, ένας ειδικός του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών αλ Αχράμ. «Αλλά με δεδομένη τη δημοτικότητα του Σίσι, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος θα διατηρήσει τις σημαντικότερες εξουσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο απόστρατος στρατάρχης συνεχίζει να θεωρείται δημοφιλής σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που τον θεωρεί έναν ισχυρό άνδρα, ικανό να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας και να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια στις βουλευτικές εκλογές δεν θα συμμετάσχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το βασικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης που καταστέλλεται βιαίως από το 2013. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχει δεσμευθεί να «εξαλείψει» το κίνημα αυτό, που ιδρύθηκε πριν περίπου 90 χρόνια και το 2012 κέρδισε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, τις πρώτες ελεύθερες και δημοκρατικές.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα ήταν στόχος μιας αιματηρής καταστολής: περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του ανατραπέντος προέδρου σκοτώθηκαν και περισσότερα από 15.000 μέλη ή υποστηρικτές της Αδελφότητας, καθώς και σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της, έχουν φυλακιστεί, όπως και ο ίδιος ο Μόρσι.

Πολλές εκατοντάδες, εκ των οποίων και ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές και γρήγορες δίκες τις οποίες έχει καταγγείλει ο ΟΗΕ. Εξάλλου η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική οργάνωση» στο τέλος του 2013, ενώ το πολιτικό της παρακλάδι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης απαγορεύθηκε.


ΦΩΤΟ:  EPA/STR

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.