Κοσμος

«Αντιμνημονιακός» της ομάδας Κρούγκμαν επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ

Τι αναφέρει δημοσίευμα της SZ για τον Μορίς Όμπστφελντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106931-212076.jpeg

Αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ ο Μορίς Όμπστφελντ, που στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τους δανειστές για «κοντόφθαλμη» πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Ο Όμπστφελντ έχει επικρίνει τη Γερμανία για τα μεγάλα πλεονάσματά της, επισημαίνοντας πως είναι εξίσου προβληματικά με τα ελλείμματα, είναι υπέρμαχος του κουρέματος του χρέους και της ενιαίας νομισματικής και οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Μάλιστα έχει προτρέψει το Βερολίνο να εγγυηθεί για τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Ο Μορίς Όμπστφελντ θα είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας.

Ο Μορίς Όμπστφελντ αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο ΔΝΤ και διαδέχεται τον Ολιβιέ Μπλανσάρ. «Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν», όπως τον παρουσιάζει η Süddeutsche Zeitung, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι στο εξής ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επισημαίνουν πως η επιλογή του Μορίς Όμπστφελντ σε αυτή τη θέση έχει και πολιτικό μήνυμα. Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ δεν δίστασε, στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα, να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη».

Τους καταλόγιζε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Όπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».

Ο Μορίς Όμπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον, εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη. Ακόμα πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να «στίβει» χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.

Ο 63χρονος οικονομολόγος είναι πολυγραφότατος και ιδαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές. Έχει συγγράψει δυο βιβλία τα οποία θεωρούνται κλασσικά, το ένα μαζί με τον συντηρητικό ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον διάσημο νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπστφελντ είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας και φαίνεται να ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωνε πως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, δεν είναι εποικοδομητικά και πως χρειάζεται ένα κούρεμα. «Ποιος ξέρει λοιπόν, ίσως το κούρεμα να πλησιάζει μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο. Τότε θα αποφασίσει και το ΔΝΤ εάν θα συμμετάσχει με μια νέα χρηματοδότηση, ο δε όρος θα ήταν ένα κούρεμα με τη μια ή την άλλη μορφή», σχολιάζει η Deutsche Welle.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.