Κοσμος

ΟΗΕ: «Η Ε.Ε. πρέπει να δεχθεί 200.000 πρόσφυγες»

Χρειάζεται κοινή στρατηγική και όχι αυτή η αποσπασματική πολιτική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106602-211518.jpg

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δεχθούν έως και 200.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο μιας «κοινής στρατηγικής» που θα αντικαταστήσει αυτήν την «αποσπασματική» πολιτική που ακολουθείται στην προσφυγική κρίση. Σε αυτή τη δήλωση-προειδοποίηση προέβη ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. Τόνισε, επίσης, ότι η Ε.Ε. πρέπει να «κινητοποιηθεί με όλες τις δυνάμεις για την κρίση» ενώ εξήγησε ότι τώρα είναι η πιο «κρίσιμη» καμπή της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. να σταματήσουν να μαλώνουν για το ποιος θα επωμιστεί το βάρος των προσφύγων.

image

«Τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας ... θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης, με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία προκατασκτική εκτίμηση υποδεικνύει την εν δυνάμει ανάγκη για αύξηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης στις 200.000 θέσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων εδώ και δεκαετίες...η κατάσταση απαιτεί κοινή συλλογική προσπάθεια, η οποία γίνεται αδύνατη με την σημερινή αποσπασματική προσέγγιση» που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

image

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους και περισσότεροι από 2.600 έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ταξίδι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. «Μετά την άφιξή τους στις ακτές και τα σύνορα της Ευρώπης, συνεχίζουν το ταξίδι τους εν μέσω χάους», καταγγέλλει ο Αντόνιο Γκουτέρες επικρίνοντας την αναξιοπρεπή μεταχείριση που τους επιφυλάσσεται.

image

Ο Ύπατος Αρμοστής εξήγησε ότι «πρόκειται κατ' αρχάς για μία προσφυγική κρίση, και όχι μόνο για ένα μεταναστευτικό φαινόμενο», διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η εφαρμογή μίας «κοινής στρατηγικής που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη».


ΦΩΤΟ: EPA/VALDRIN XHEMAJ, EPA/LAURENT DUBRULE, EPA/CARSTEN REHDER, EPA/HERBERT P. OCZERET

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.