Κοσμος

Ιράκ: Κατηγορούνται ότι άφησαν τη Μοσούλη αμαχητί στο ΙΚ

Ζητείται η δίκη ανώτατων αξιωματούχων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105289-208990.jpg

Την παραπομπή σε δίκη δεκάδων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του πρώην πρωθυπουργού κ. Νούρι αλ-Μαλίκι (φωτογραφία), ζητά ιρακινή κοινοβουλευτική επιτροπή, επειδή το 2014 φέρονται ότι εγκατέλειψαν αμαχητί τη Μοσούλη στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Στην έκθεσή της, η επιτροπή αποδίδει επίσης ευθύνες και στον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης κ. Αθίλ αλ-Νουτζάιφι, στον κ. Σαντούν αλ-Ντουλάιμι, ο οποίος εκτελούσε τότε χρέη υπουργού Άμυνας, στον πρώην αρχηγό του στρατού στρατηγό κ. Μπακίρ Ζεμπάρι και στον αντιστράτηγο κ. Μάχντι αλ-Γαράουι, πρώην επιχειρησιακό διοικητή της επαρχίας Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, στον αστυνομικό διοικητή της Νινευή υποστράτηγο κ. Χαλίντ Χαμντάνι και στον πρώην αναπληρωτή υπουργός Εσωτερικών κ. Αντνάν αλ-Ασάντι.

Η πρόταση παραπομπής έρχεται μία εβδομάδα αφού ο πρωθυπουργός κ. Χάιντερ αλ-Αμπάντι άρχισε  εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης. 

Την πρότση προς τη Βουλή υπογράφουν 16 από τα 24 μέλη της επιτροπής. Η σχετική ψηφοφορία στο σώμα θα γίνει αύριο Δευτέρα.

Η πτώση της πόλης, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ, κουρδικό κέντρο και πετρελαιοπαραγωγική, βοήθησε το ΙΚ να καταλάβει πέρυσι μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ