Κοσμος

Νέες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά Κούρδων αυτονομιστών στο Ιράκ

Βίαιες διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103761-206086.jpg

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις κατά στρατοπέδων Κούρδων αυτονομιστών στο Ιράκ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι οι από αέρος επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων αυτονομιστών του PKK μπορούν να αλλάξουν το «παιχνίδι και τις ισορροπίες στην περιοχή». Παράλληλα, επανέλαβε, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ότι η τουρκική ηγεσία δεν σκέφτεται την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία και ότι τα αεροπορικά πλήγματα έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την Άγκυρα δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Κυριακής μαχητές του PKK.

Η Τουρκία έχει επίσης ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την Τρίτη. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι τώρα είναι η σειρά κι άλλων κρατών να «επαναξιολογήσουν τη θέση τους για τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία». Ανέφερε ακόμη πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD, που συνδέεται με το PKK, θα μπορούσε «να έχει μία θέση στη «νέα Συρία» αν δεν ενοχλεί την Τουρκία και αν διακόψει όλες τις σχέσεις με τη διοίκηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και αν συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε την Κυριακή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για την κηδεία μιας γυναίκας, που σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο εκτός νόμου ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο. Παρόμοιες αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή σε 22 επαρχίες της χώρας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για δακρυγόνα για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.


ΦΩΤΟ: EPA/ULAS YUNUS TOSUN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ