COVID 19

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν από 1η Ιανουαρίου στην εργασία τους

Το «πράσινο φως» από ΣτΕ και Θάνο Πλεύρη

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικοί του ΕΣΥ
Υγειονομικοί του ΕΣΥ © Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Η επιστροφή στην εργασία από 1η Ιανουαρίου - Η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Θάνο Πλεύρη

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στις δομές της Πρόνοιας οι περίπου 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραλάβει και μελετήσει το σύνολο της σχετικής απόφασης του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας μας.

Αυτά ανέφερε το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε επίσης τα εξής:

«Με βάση την απόφαση του ΣτΕ του Γ΄ τμήματος που επανεξέτασε το μέτρο, η Ολομέλεια το έχει κρίνει συνταγματικό, αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ότι από τον Απρίλιο και μετά αυτό μας λέει δεν έπρεπε να παραταθεί το μέτρο. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί η απόφαση, παρόλο που εγώ σας λέω θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση, στις δημοκρατίες προφανώς οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές.

»Άρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί υπό όρους όμως προστασίας της δημόσιας υγείας.

»Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε το πρωτόκολλο. Απόφαση την 1η Ιανουαρίου που ολοκληρωνόταν το μέτρο και μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν θα ανανεωθεί. Τώρα με βάση τα πρωτόκολλα που θα ολοκληρώσουμε δεν ξέρω αν θα είναι νωρίτερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ανανέωση του μέτρου από τη στιγμή που έκρινε αυτό το ΣτΕ».

ΠΟΕΔΗΝ: Προς τιμήν του υπουργού Υγείας...

Την ίδια στιγμή, πάντως, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι ήταν «αναμενόμενο, αφού ο Υπουργός Υγείας κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι δικαίωση για την ΠΟΕΔΗΝ για την μετριοπαθή στάση που έχει επιδείξει σε αυτό το μείζον ζήτημα. Ο μαζικός εμβολιασμός βοήθησε εν πολλοίς στη σημερινή καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αυτό είναι μήνυμα προς όλους. Η τακτική της ΠΟΕΔΗΝ δικαιώθηκε», και πρόσθεσε:

«Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή επιστρέφουν. Απομένει πια να ρυθμισθεί η εκκρεμότητα του μισθού από 14/4/2022 που σαφώς δικαιούται ο  Υπουργός Υγείας να περιμένει την καθαρογραφή της απόφασης. Ο Υπουργός Υγείας δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό είναι προς τιμήν του».

Σημειώνεται τέλος, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μένει να διευκρινίσει, δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αναμένεται να «μπαίνει» σε αυτά τα θέματα, εάν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα πληρωθούν αναδρομικά από τις 14/4/2022 τις αποδοχές τους, καθώς και με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα αυτοί θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, θέμα το οποίο θα κληθεί να ρυθμίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ