COVID 19

Κορωνοϊός ή γρίπη; Συμπτώματα, επιπλοκές και θεραπείες

Οι ομοιότητες και οι διαφορές τους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρρωστος
© Pixabay

Ανησυχία για τον συνδυασμό κορωνοϊού - γρίπης - Πώς μεταδίδονται - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εστία ανησυχίας φέρεται να αποτελεί ένας συνδυασμός της γρίπης και του κορωνοϊού. Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων(CDC).

Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

Ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης. Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες αιχμές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023. Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο. Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Τι γνωρίζουμε για τη γρίπη και τον κορωνοϊό

Συμπτώματα

Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη μπορεί να έχουν ποικίλα συμπτώματα, που κυμαίνονται από ασυμπτωματικά έως πολύ σοβαρά. Τα κοινά συμπτώματα που μοιράζονται η Covid-19 και η γρίπη είναι:

  • Πυρετός ή αίσθημα πυρετού / ρίγη
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση (κούραση)
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Μυϊκός πόνος ή πόνοι στο σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Διάρροια (συχνότερη στα παιδιά με γρίπη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με τον COVID-19)
  • Αλλαγή ή απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, αν και αυτό είναι πιο συχνό με τον COVID-19.

Πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση και τη μόλυνση

Τόσο με τη γρίπη όσο και με την Covid-19, μπορεί να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες από τη στιγμή που ένα άτομο μολύνεται μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το CDC, είναι πιθανόν κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό και να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικός) και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον ιό της γρίπης.

Πόσο καιρό κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό

Εάν ένα άτομο έχει Covid-19, μπορεί να μεταδώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον ιό σε άλλους απ' ό,τι εάν έχει γρίπη.

Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης είναι δυνητικά μεταδοτικά για περίπου μία ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, πιστεύεται πως η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης.

Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά με γρίπη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια των πρώτων 3-4 ημερών της ασθένειας, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικά για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς μεταδίδονται η Covid-19 και η γρίπη

Τόσο η Covid-19 και η γρίπη μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή σε στενή επαφή. Και οι δύο ιοί μεταδίδονται κυρίως με μεγάλα και μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό και αποβάλλονται όταν τα άτομα με την ασθένεια (Covid-19 ή γρίπη) βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν.

Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά και ενδεχομένως να εισπνευστούν μέσω της αναπνευστικής οδού.

Ενώ ο ιός που προκαλεί την Covid-19 και οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους, ο κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα σε πολλούς ανθρώπους και να οδηγήσει σε συνεχή εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων, καθώς ο χρόνος προχωρά.

Άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας

Και η Covid-19 και η γρίπη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας είναι τα εξής:

  • Ηλικιωμένοι άνθρωποι
  • Άνθρωποι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και υποκείμενα νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών)
  • Έγκυοι

Οι επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν η Covid-19 και η γρίπη

Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως:

  • Πνευμονία
  • Αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (υγρό στους πνεύμονες)
  • Σήψη (απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από την ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη)
  • Καρδιακή βλάβη (για παράδειγμα, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια)
  • Ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων (αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ)
  • Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων (που αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά ή το νευρικό σύστημα ή τον διαβήτη)
  • Φλεγμονή της καρδιάς, του εγκεφάλου ή των μυϊκών ιστών
  • Δευτερογενείς λοιμώξεις (βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με γρίπη ή Covid-19)

Εγκεκριμένες θεραπείες

Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών ή που έχουν νοσηλευτεί για Covid-19 ή γρίπη θα πρέπει να λαμβάνουν τις συνιστώμενες θεραπείες και υποστηρικτική ιατρική φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών.

Τα συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης έχουν εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της γρίπης. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα προορίζονται μόνο για τη θεραπεία της γρίπης και όχι για την Covid-19.

Επιπλέον, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν αναπτύξει οδηγίες για τη θεραπεία της Covid-19, οι οποίες επικαιροποιούνται τακτικά, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές κατά του κορωνοϊού.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό σε Covid-19 και γρίπη

Υπάρχουν πολλαπλά εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια γρίπης που παράγονται ετησίως, για την προστασία από τους τέσσερις ιούς της γρίπης, που οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

Πολλαπλά εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί ή έχουν εξουσιοδοτηθεί για χρήση στις ΗΠΑ για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού περιλαμβάνει περισσότερες δόσεις από αυτόν της γρίπης, ο οποίος είναι εποχικός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ