COVID 19

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: «Αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και εποχικής γρίπης»

Η κεντρική Ασία και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και εποχικής γρίπης

«Καμπανάκι» χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που αυξάνονται παγκοσμίως, τη στιγμή που αύξηση καταγράφεται και για τα περιστατικά εποχικής γρίπης. 

«Δεν είναι η ώρα για να χαλαρώνουμε», δήλωσε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού του Υγείας για την Ευρώπη. Στην αρχή του φθινοπώρου, η ευρωπαϊκή περιφέρεια, που περιλαμβάνει 53 χώρες εκ των οποίων ορισμένες στην κεντρική Ασία, αποτέλεσε εκ νέου το επίκεντρο της επιδημίας, καταγράφοντας το 60% των νέων κρουσμάτων Covid που σημειώνονταν σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

Κορωνοϊός: Η πανδημία διέκοψε τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην Αφρική

Η πανδημία της covid-19 διέκοψε τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς παγκοσμίως το 2020 και το 2021, αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα έναντι μίας από τις πιο μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, πνευμονία ακόμη και θάνατο. Μετά το χειρότερο πισωγύρισμα σε μία γενιά, 26 μεγάλες επιδημίες ιλαράς έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιδημία στη Ζιμπάμπουε έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 700 παιδιών φέτος, κυρίως μεταξύ θρησκευτικών αιρέσεων που δεν πιστεύουν στα εμβόλια.

Τώρα τα αφρικανικά συστήματα υγείας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, κυρίως σε χώρες όπου οι συγκρούσεις και ο υποσιτισμός καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα στη μολυσματική ασθένεια, όπως δήλωσαν περισσότεροι από δέκα γιατροί, λοιμωξιολόγοι και υγειονομικοί από όλο τον κόσμο. «Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν τόσο πολλά ανεμβολίαστα παιδιά όσα τώρα», δήλωσε η δρ Ντεμπλίνα Ντάτα, επικεφαλής της παγκόσμιας προσπάθειας εξάλειψης της ιλαράς των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). «Έχω βρεθεί στο πλευρό παιδιών που πέθαιναν από ιλαρά και είναι κάτι σοκαριστικό. Και είναι κάτι που προλαμβάνεται», υπογράμμισε.

Φέτος στην Αφρική έχουν καταγραφεί περισσότερα από 45.000 κρούσματα ιλαράς --αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι-- και περισσότεροι από 2.300 θάνατοι.

Ο ΠΟΥ και η Unicef ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης και χρηματοδότησης το 2020 προκειμένου να κλείσουν τα κενά στον εμβολιασμό που προκλήθηκαν από την πανδημία, κυρίως στις χώρες με μεσαίο εισόδημα, αλλά δεν έχουν συγκεντρώσει σχεδόν καθόλου χρήματα. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 255 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ιλαράς, όμως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελλείψεις τροφίμων και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει τις δωρεές των πλούσιων κρατών, επεσήμαναν οι δύο υπηρεσίες.

«Οι υφιστάμενοι πόροι δεν θα είναι αρκετοί, αν οι χώρες αυξήσουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό επιδημιών ιλαράς», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις. Πρόσφατο έγγραφο που μοιράστηκε σε κυβερνήσεις και υγειονομικούς οργανισμούς έκανε λόγο για 15 εκστρατείες εμβολιασμού που θα έπρεπε να ξεκινήσουν το 2022 και το 2023 στην Αφρική. Αλλά σύμφωνα με ενημερωμένη έκδοση του Οκτωβρίου έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης μόλις για τρεις από αυτές.

Υγειονομικοί στο νοσοκομείο Bundung στη Γκάμπια επεσήμαναν ότι οι ελλείψεις σε εμβόλια κατά της ιλαράς είναι προσωρινές και οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης μετά το τέλος της απεργίας των γιατρών τον Ιούλιο. Ωστόσο η κατάσταση αυτή φέρνει στο φως πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα υγείας σε χώρες που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους λόγω της πανδημίας covid. Φέτος στη Γκάμπια έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα ιλαράς, πολλά περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2015 εκστρατεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές. Ακόμη μία ήταν προγραμματισμένη για το 2020, αλλά οι πόροι απορροφήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Σαχίντ Μαχμπούμπ Άουαν, στέλεχος της Unicef στη Γκάμπια. Το 2020 στη χώρα μειώθηκε στο 66% το ποσοστό των παιδιών που έκαναν τα προγραμματισμένα εμβόλια για τις παιδικές ασθένειες, σε σχέση με 93% το 2018, επεσήμανε ο ίδιος.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς επαναπρογραμματίστηκε για το 2021, αλλά τον Ιούλιο εκείνου του έτους εντοπίστηκε στη Γκάμπια πολιομυελίτιδα. Καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι για τη διεξαγωγή δύο παράλληλων εμβολιαστικών εκστρατειών, οι υγειονομικές αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην πολιομυελίτιδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ