Ο Παναθηναϊκός επενδύει στο μέλλον
© INTIME SPORTS
Αθλητισμος

Ο Παναθηναϊκός επενδύει στο μέλλον

Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που εξοπλίζει το γήπεδό της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας
giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
ΤΕΥΧΟΣ παναθηναϊκός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Παναθηναϊκός προχωρά σε επενδύσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών κάνοντας την διαφορά μεταξύ των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από την πρώτη ημέρα επιστροφής της ομάδας στο «Απόστολος Νικολαΐδης» τον Δεκέμβριο του 2020, συνεχίζει αδιάλειπτα να επενδύει στο «σπίτι» της. Μία από αυτές τις επενδύσεις αφορά τη μέγιστη δυνατή ποιότητα του αγωνιστικού χώρου. Έτσι, προχώρησε στην αγορά πέντε νέων φωτιστικών σωμάτων για τη συντήρηση του αγωνιστικού χώρου, φτάνοντας τα επτά –μαζί με τα ήδη υπάρχοντα– και πλέον στο σύνολό τους καταλαμβάνουν το 1/3 του χλοοτάπητα.

Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που εξοπλίζει το γήπεδό της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε ένα μικρό group μόλις 17 ομάδων σε όλη την Ευρώπη οι οποίες διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κορυφαία γήπεδα όπως το Johan Cruyff Arena, το Alliance Arena και το Friends Arena.

Τα φώτα αγοράστηκαν από την κορυφαία στο είδος εταιρία, την ολλανδική SGL, και μπορούν να παράγουν θερμότητα, εφόσον χρειαστεί, για ακραίες καιρικές συνθήκες, και στην επιτάχυνση της εγκατάστασης του χλοοτάπητα κατά την περίοδο του transition. Ακόμη, συνδέονται με σύστημα monitoring των μικροκλιματικών συνθηκών του αγωνιστικού χώρου, προκειμένου να λαμβάνονται με ακρίβεια αποφάσεις διαχείρισης του χλοοτάπητα, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες αρχές. Φυσικά, είναι τεχνολογίας Led, ενώ ο σκελετός τους αποτελείται από ελαφρύ κράμα αλουμινίου για τη μικρότερη επιβάρυνση του αγωνιστικού χώρου. Να σημειωθεί δε, πως μετακινούνται με remote control για την καλύτερη ασφάλεια των χειριστών και διαθέτουν smart χρήση για λειτουργία εξ αποστάσεως. To συγκεκριμένο σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο του γηπέδου της Λεωφόρου όσο και για το Ολυμπιακό Στάδιο.

Μία ακόμα μείζονος σημασίας αναβάθμιση αφορά το χορτάρι, κάτι που έκανε τον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου τον καλύτερο του ελληνικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, σημαντικές αναβαθμίσεις έγιναν και στο προπονητικό κέντρο «Γεώργιος Καλαφάτης» προκειμένου οι προπονήσεις της ομάδας να πραγματοποιούνται σε υψηλού επιπέδου χλοοτάπητα και με ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του γηπέδου.

Η «Λεωφόρος» τον Ιούνιο του 2021 αναβαθμίστηκε ριζικά σε επίπεδο υποδομών, αλλάζοντας τη σύσταση της επιφάνειας του αγωνιστικού χώρου σε βάθος τριάντα εκατοστών.

  • Στον αγωνιστικό χώρο αντικαταστάθηκε όλο το εδαφικό υπόστρωμα και τοποθετήθηκε ειδική άμμος που θα διασφαλίζει την ταχύτατη διήθηση του νερού από την επιφάνεια.
  • Εγκαταστάθηκε σύγχρονο σύστημα αποστράγγισης με δίκτυο που θα παροχετεύει υδάτινα φορτία με ρυθμούς πάνω από 250 mm/h.
  • Το αντλητικό συγκρότημα ανανεώθηκε πλήρως, άλλαξε το αρδευτικό σύστημα και τοποθετήθηκε νέο block system που ανταποκρίνεται ακόμη και σε ακραίες συνθήκες ανέμου.
  • Τοποθετήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κορυφαίο σε χαρακτηριστικά υβρίδιο βερμούδας στον κόσμο, με ειδική μέθοδο στολωνοφύτευσης από εξειδικευμένο ιταλικό συνεργείο.
  • Τοποθετείται περιμετρικά του γηπέδου τεχνητός χλοοτάπητας ποιότητας FIFA QUALITY PRO, ο οποίος θα έχει ακριβώς τα ίδια μηχανικά χαρακτηριστικά με τον φυσικό.
  • Αγοράστηκε εξοπλισμός με ειδικές προδιαγραφές ώστε να μη συμπιέζει τον αγωνιστικό χώρο, όπως προβλέπεται από το πιο αυστηρό πρωτόκολλο της UEFA, και έτσι το γήπεδο αυτονομείται πλήρως από άποψη μηχανημάτων.

Όλα αυτά συνοδεύτηκαν και με τη διαμόρφωση προγράμματος διαχείρισης του χλοοτάπητα, στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού και υδατικού αποτυπώματός του, με απώτερο στόχο τον περιορισμό του συνολικού αποτυπώματος του χλοοτάπητα στο μισό.

Το αναβαθμισμένο χορτάρι και στο προπονητικό κέντρο

Ακριβώς την ίδια περίοδο όπου αναβαθμίστηκε ριζικά ο αγωνιστικός χώρος της Λεωφόρου, έργα υπήρξαν και στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Έως τότε το «Γεώργιος Καλαφάτης» είχε δύο γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα και ένα με συνθετικό. Βάσει όμως των υψηλών αναγκών της ομάδας, το συνθετικό γήπεδο αντικαταστάθηκε πλήρως με φυσικό χλοοτάπητα, ο οποίος έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της Λεωφόρου. Έτσι οι παίκτες αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες (ποικιλία χορταριού, σκληρότητα εδάφους κ.λπ.) τόσο στην προπόνησή τους όσο και στο γήπεδο (Mirror γήπεδα). Με την αλλαγή αυτή η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ απέκτησε τρία συνολικά γήπεδα φυσικού χλοοτάπητα αποκλειστικά για την Α΄ ομάδα, πιάνοντας τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα των προπονητικών κέντρων.

Η επένδυση στη νέα έκταση στο Κορωπί

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ προχώρησε στην κατασκευή τριών ακόμα γηπέδων στη νέα έκταση. Τα δύο γήπεδα είναι συνθετικά, κατηγορίας FIFA QUALITY PRO (η υψηλότερη κατηγορία συνθετικών γηπέδων), τα οποία πιστοποιήθηκαν από εξιδεικευμένο τεχνικό εργαστήριο της παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Παράλληλα κατασκευάστηκε ένα ακόμα γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της Λεωφόρου και των υπόλοιπων γηπέδων του προπονητικού κέντρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα