Αθλητισμος

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης: Εκπαιδεύοντας το όνειρο

Ο διευθυντής της ακαδημίας Φώτης Μούντας μιλάει για το πρόγραμμα, την εκπαιδευτική φιλοσοφία και τους μελλοντικούς σταρ του ποδοσφαίρου

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ παναθηναϊκός
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης
Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης: Συνένευξη με τον διευθυντή της ακαδημίας, Φώτη Μούντα

Πριν τον αγώνα, έρχεται η προπόνηση. Στον δρόμο για την καθιέρωση, τα μεγάλα γήπεδα, το χειροκρότημα της εξέδρας, την ευφορία της νίκης, το χρήμα, τη δόξα και την εκπλήρωση των φιλοδοξιών, προηγείται η μάχη με τον εαυτό σου.

Το επίπονο πρόγραμμα στην παγωνιά ή το κατακαλόκαιρο, τη συνέπεια απέναντι στους συμπαίκτες και στο ίδιο το άθλημα, την πεποίθηση ότι το ταλέντο σημαίνει λίγα πράγματα αν δεν καλλιεργηθεί συστηματικά. Πίσω από κάθε λάκτισμα της μπάλας βρίσκεται μια αισθητική κατάρτιση, και είναι σε γήπεδα συνήθως άγνωστα στο ευρύ κοινό στα οποία κάνουν τις παρθενικές τους εμφανίσεις οι μελλοντικοί σταρ του βασιλιά των σπορ.

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης προκειμένου να συναντήσουμε τον Φώτη Μούντα, διευθυντή της ακαδημίας που λειτουργεί στη συμπρωτεύουσα υπό την αιγίδα και με την πιστοποίηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τμήμα του δικτύου ποδοσφαιρικών σχολών του Τριφυλλιού που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, καθώς και την Αμερική, η Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης γαλουχεί εδώ και χρόνια αρκετά ελπιδοφόρα μέλη της νουβέλ βαγκ του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ οι πρώτοι διακριθέντες έχουν ήδη πετύχει το αποφασιστικό βήμα της προαγωγής στον μαγικό κόσμο των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Είναι σε προπονητικά κέντρα σαν αυτά που αποδεικνύεται ότι όταν κάνεις κάτι σωστά και του αφοσιώνεσαι, τότε επιβραβεύεσαι.

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης: Εκπαιδεύοντας το όνειρο

Φώτης Μούντας, διευθυντής της ακαδημίας
Φώτης Μούντας, διευθυντής της ακαδημίας

Έχοντας το προνόμιο να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, ο Φώτης Μούντας συστήνεται δηλώνοντας «νιώθω τεμπέλης, αισθάνομαι ότι δεν δούλεψα ποτέ. Ξυπνάω και κοιμάμαι κάνοντας αυτό που αγαπώ».

49 ετών σήμερα, η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από την ηλικία των 23, με αρκετές συνεργασίες με ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ από το 1999 ίδρυσε στη δυτική πλευρά της πόλης τις δικές του εγκαταστάσεις και την ακαδημία Κανονιέρηδες.

Στο αθλητικό κέντρο που εδρεύει στην προέκταση Παπάγου στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου υπάρχουν γήπεδα 5x5, γήπεδο 9x9, δύο γήπεδα 11x11 με φυσικό χορτάρι, καθώς και ξεχωριστά αποδυτήρια για την ακαδημία, γυμναστήριο, αίθουσα προβολής, αναψυκτήριο, μπουτίκ αθλητικών ειδών και πάρκινγκ.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, η ζωή τους είναι σχολείο και ποδόσφαιρο. Μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς η επιτυχία περνά από τις πολλές ώρες ενασχόλησης με αυτό που αγαπάς.

Πώς ξεκίνησε και με ποιους τρόπους ωρίμασε στον χρόνο η συνεργασία με το δίκτυο σχολών ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού;
«Η ιστορία ξεκινά το 2004 με το πρότζεκτ Green Football Development που είχε να κάνει με τη συνεργασία του Παναθηναϊκού με ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται ίσως για την πρώτη προσπάθεια σε όλη τη χώρα για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ακαδημιών», εξηγεί ο Φώτης Μούντας. «Το 2019 έγινε το μεγάλο βήμα με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, το οποίο αριθμεί περίπου 200 παιδιά σήμερα στη Θεσσαλονίκη».

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου, η προπόνηση και η αγωνιστική αξιολόγηση των νεαρών αθλητών πραγματοποιείται αυστηρά με επιστημονικές μεθόδους και εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφωμένο από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο σύλλογος παρακολουθεί την πρόοδο των παιδιών όλο τον χρόνο, ενώ αρκετά παιδιά δοκιμάζονται στην Παιανία.

Από τη Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο Γιώργος Σώκος, ο οποίος πέρα από τον Παναθηναϊκό αγωνίζεται και στην Εθνική Ελλάδας Κ17, ο Γιώργος Καλμπουρτζής στην Κ15, ενώ το προσεχές καλοκαίρι μπαίνει στην Κ17 του Παναθηναϊκού ο Σάββας Βαμβακίδης. Σημαντικά βήματα γίνονται και εκτός συνόρων, όπως συνέβη στη περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσουλκάνη, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στην ιταλική Έμπολι, επίτευγμα αναμφίβολα εντυπωσιακό για μια ελληνική ακαδημία.

Παναθηναϊκός και ακαδημίες, δεσμοί ακατάλυτοι

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Σε μια πόλη με έντονες οπαδικές ταυτότητες και λαοφιλείς τοπικούς συλλόγους, μήπως λειτουργεί αποτρεπτικά το δίπτυχο Παναθηναϊκός - Θεσσαλονίκη;
«Λειτουργεί πάρα πολύ ωραία» επισημαίνει ο Φώτης Μούντας, «γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δεν έχει πολλές κόντρες, είναι παράλληλα μια ομάδα που διαθέτει την αίγλη των ακαδημιών της Παιανίας και των τόσων ποδοσφαιριστών που έχει αναδείξει τα τελευταία 40 χρόνια. Από τη στιγμή που γνωρίζουν όλοι ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πολύ υψηλό και ότι παιδιά που έστω και αν δεν καταξιωθούν στον Παναθηναϊκό έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στο εξωτερικό (είναι άλλωστε πολλά τα παραδείγματα), ο κάθε γονέας βλέπει ότι ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές στο κομμάτι των σχολών. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα brand που ελκύει».

Το πρόγραμμα στη Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

«Ήδη από την ηλικία των 15 τα μέλη της σχολής κάνουν τέσσερις προπονήσεις, με πιθανή και μια έξτρα μέρα στο γυμναστήριο, συν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος. Ουσιαστικά τα παιδιά δουλεύουν από πέντε έως έξι ημέρες την εβδομάδα. Συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ, συνεργάζονται με προπονητές, γυμναστές, με αναλυτές βίντεο, ένα ολόκληρο γκρουπ ανθρώπων εργάζεται για την πρόοδό τους, τόσο στο τεχνικό όσο και στο τακτικό σκέλος».

Πόσο απαιτητικό είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα για τα παιδιά της σχολής;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, με πολλές ώρες στο σχολείο και το φροντιστήριο σε συνδυασμό με τις προπονήσεις. Η ζωή τους είναι σχολείο και ποδόσφαιρο. Αν μπουν σε διαδικασία να κάνουν κάτι επιπλέον, δεν υπάρχει χρόνος. Μόνο έτσι μπορείς να στοχοθετήσεις και να πετύχεις. Ευτυχώς ή δυστυχώς η επιτυχία περνά από τις πολλές ώρες ενασχόλησης με αυτό που αγαπάς.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Ψυχολογικά είναι δυνατότερες οι νέες γενιές ποδοσφαιριστών σε σχέση με το παρελθόν;
Υπάρχει το γενικευμένο πρόβλημα της υπερβολικής στήριξης στους γονείς. Αν κάποιο παιδί δεν πάει καλά στο σχολείο, ο γονέας ζητά τον λόγο από τον καθηγητή. Αν δε βαθμολογηθεί σωστά, ζητά τον λόγο από τον εκπαιδευτικό που του κάνει επιπλέον μαθήματα. Αν δεν πάει καλά στο ποδόσφαιρο, τα παράπονα απευθύνονται στον προπονητή.

Τι φταίει;
Η εσφαλμένη πεποίθηση ότι η επιτυχία περνά από ένα παιχνίδι ή μια νίκη. Η δική μας εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι ότι το παιδί ξεκινά από το άλφα και πάει στο ωμέγα. Και μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και βήματα προς τα πίσω. Αυτό δεν είναι κάτι που το δέχεται εύκολα ο Έλληνας. Στο τέλος θα ξεχωρίσουν όσοι υπομείνουν τις αποτυχίες και όσοι επιμείνουν.

Το μέλλον

Σχολή Παναθηναϊκού Θεσσαλονίκης

Και όσοι δεν κατορθώσουν να διεκδικήσουν μια καριέρα στο ποδόσφαιρο παρά τις θυσίες;
Στον χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν 20 διαφορετικά επαγγέλματα με τα οποία τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή στη σχολή. Θα κάνουν έναν κοινωνικό κύκλο που θα μπορούν μέσα από το ποδόσφαιρο να κερδίσουν την πρώτη επαφή και τις πρώτες γνωριμίες για να μπορέσουν να δουλέψουν. Το όφελος δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Το τελευταίο ερώτημα σχετίζεται με την ευρύτερη εικόνα. Γιατί βγάζει μικρότερο αριθμό αξιόλογων παικτών η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες; Είναι άραγε πληθυσμιακό το ζήτημα;
Η Ελβετία είναι μεγαλύτερη χώρα από την Ελλάδα; Ή μήπως η Ολλανδία; Πρόκειται για θέμα νοοτροπίας, η οποία περνά από εμάς τους προπονητές. Θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να ντριμπλάρουν, να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους, να ευχαριστηθούν το παιχνίδι και όχι το αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει σε αυτές τις ηλικίες να εξομοιώνουμε το νεανικό ποδόσφαιρο με το ανδρικό. Νίκη και ήττα είναι παιχνίδι, από το οποίο έχεις πάντα κάτι να μάθεις. Όταν το καταφέρουμε αυτό, θα αρχίσουμε να βγάζουμε περισσότερους ποδοσφαιριστές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.