Αθλητισμος

«Eνισχυμένοι Αγώνες»: Ποιοι και γιατί προωθούν «Ολυμπιακούς Αγώνες» με ελεύθερο ντόπινγκ

«Κάποιος θα πεθάνει» προειδοποιούν σημαντικοί παράγοντες του χώρου

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ενισχυμένοι Αγώνες»: Ποιοι και γιατί προωθούν «Ολυμπιακούς Αγώνες» με ελεύθερο ντόπινγκ
Οι «Ενισχυμένοι Αγώνες» θα είναι μια αθλητική διοργάνωση χωρίς κανένα περιορισμό στη χρήση φαρμάκων © Unsplash / Braden Collum

Οι πρώτοι «Ενισχυμένοι Αγώνες» χωρίς έλεγχο ντόπινγκ φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2025

Ο εκκεντρικός Αυστραλός επιχειρηματίας Aron D'Souza έχει βάλει σκοπό να οργανώσει τους πρώτους «Ενισχυμένους Αγώνες» ως απάντηση στους Ολυμπιακού Αγώνες και από ότι φαίνεται θα το καταφέρει μέσα στο 2025.

Enhanced Games: Billionaires back drug-friendly Olympics | NewsNation Now

Έχοντας δίπλα του τον Γερμανο-Αμερικάνο Peter Thiel, συνιδρυτή του Pay-Pal ως βασικό χρηματοδότη, τα «Enhanced Games» όπως τα ονομάζει, θα επιτρέπουν στους συμμετάσχοντες να παίρνουν μέρος σε διάφορα αθλήματα χωρίς να περνούν από έλεγχο ντόπινγκ. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές και οι φόβοι για την υγεία των αθλητών να είναι βάσιμοι.

D'Souza: Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή

Ο D'Souza είχε την ιδέα για τους «Ενισχυμένους Αγώνες» το 2022 όταν παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι στα γυμναστήρια χρησιμοποιούσαν στεροειδή. «Οι αθλητές είναι ενήλικες και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους. Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή. Και καμία κυβέρνηση, καμία πατερναλιστική αθλητική ομοσπονδία, δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις για τους αθλητές - ιδιαίτερα σχετικά με προϊόντα που έχουν ρυθμιστεί και εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε.

«Αν κόψουμε όλες τις σπατάλες, μειώσουμε τη γραφειοκρατία, την άσκοπη κατασκευή υποδομών, αυτή η διοργάνωση μπορεί να υλοποιηθεί σχεδόν χωρίς κόστος και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πλεονάζοντα κέρδη για να πληρώσουμε τους αθλητές, να επενδύσουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και να χτίσουμε όλο και καλύτερη τεχνολογία και να οικοδομήσουμε ένα όλο και μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός».

Ο D'Souza βλέπει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως διεφθαρμένη και άπληστη και θέλει να εξαλείψει τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ, τον οποίο αποκαλεί αντι-επιστημονικό. Υποστηρίζει επίσης ότι το Ολυμπιακό σύστημα δεν πληρώνει αρκετά τους αθλητές και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιλαμβάνουν πάρα πολλά αθλήματα που δεν έχουν πραγματικά σημασία. Και τέλος, τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι πολλοί αθλητές ούτως ή άλλως συμμετέχουν ντοπαρισμένοι.

Τι γνωρίζουμε για τους «Ενισχυμένους Αγώνες»

  • Οι «Ενισχυμένοι Αγώνες» προορίζονται να είναι η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους που υποστηρίζει φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση και δεν ακολουθούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ.
  • Οι «Ενισχυμένοι Αγώνες» είναι μια προγραμματισμένη διεθνής αθλητική διοργάνωση όπου οι αθλητές δεν θα υποβάλλονται σε αντι-ντόπινγκ τεστ.
  • Επικεφαλής του είναι ο Aron D'Souza, Αυστραλός επιχειρηματίας.
  • Πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2025 και τα προκριματικά θα ξεκινήσουν φέτος.
  • Οι αντιδράσεις από τον αθλητικό κόσμο ήταν γενικά αρνητικές, με πολλούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους της υγείας των αθλητών και το κακό παράδειγμα προς τους νέους.
  • Τα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητικών επιδόσεων δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους συμμετέχοντες.
  • Μια παρόμοια αθλητική διοργάνωση συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
  • Θα επιτραπεί η χρήση προσθετικών άκρων και παπούτσια ή ρούχα υψηλής τεχνολογίας που θα δίνουν αβαντάζ στους αθλητές.
  • Η διοργάνωση ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023 και ευελπιστεί να γίνει ετήσια.
  • Θα περιλαμβάνει στίβο, κολύμβηση, άρση βαρών, γυμναστική και πολεμικές τέχνες.
  • Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και τοποθεσία.
  • Ο αριθμός των αθλητών υπολογίζεται σε «μερικές χιλιάδες» σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της διοργάνωσης.
  • Ο Brett Fraser, ένας από τους επικεφαλής, δήλωσε ότι τα προγραμματισμένα αθλήματα μπορούν να βελτιωθούν στο μέλλον, ανάλογα με την επιτυχία της διοργάνωσης και τη χρηματοδότηση που θα λάβουν.
  • Η τοποθεσία διεξαγωγής θα είναι κάποια πανεπιστημιούπολη ή παρόμοια εγκατάσταση σε μια από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.
  • Ο Aron D'Souza, πρόεδρος του οργανισμού, είπε στις αρχές του 2024 ότι κατέχει το κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει την πρώτη εκδήλωση.
  • Μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οι εκπρόσωποι δήλωναν ότι το 2024 θα πραγματοποιούσαν μια μικρότερη «έκθεση», με μια «πλήρη εκδήλωση» να λαμβάνει χώρα το 2025. Τον Φεβρουάριο του 2024, ο D'Souza είπε ότι πρόσφατα γεγονότα «επιτάχυναν το χρονοδιάγραμμα».
  • Οι διοργανωτές έχουν υποδηλώσει ότι θα προσφερθεί έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για όποιον καταρρίψει ένα υπάρχον παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής Επιτροπής Αθλητισμού, Kieren Perkins, προειδοποίησε ότι το να επιτραπεί στους αθλητές να παίρνουν φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους.

Ωστόσο, ο Αυστραλός πρώην Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης James Magnussen δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα ήθελε να αγωνιστεί. Η πρώην κολυμβήτρια Leisel Jones, τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι αντίθετη στην ιδέα των αγώνων. Ο Perkins απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Magnussen όταν του ζητήθηκε η γνώμη του στο συνέδριο SportNXT στη Μελβούρνη την Τρίτη, αλλά είπε ότι ολόκληρη η ιδέα των Αγώνων είναι επικίνδυνη και θέτει νομικά και ηθικά ζητήματα.

«Ενισχυμένοι Αγώνες»: Ποιοι και γιατί προωθούν «Ολυμπιακούς Αγώνες» με ελεύθερο ντόπινγκ
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης James Magnussen © ΕΡΑ/ANDREU DALMAU

Παρόμοια άποψη έχει και ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Matt Carroll, χαρακτηρίζοντας τους Αγώνες ως «επικίνδυνους και ανεύθυνους». Ο Perkins προέτρεψε σε όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν στους Αγώνες να είναι προσεκτικοί και υπενθύμισε ότι τα φάρμακα απαγορεύτηκαν για την προστασία των αθλητών. Ωστόσο, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το αν η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως.

«Ενισχυμένοι Αγώνες»: Ποιοι και γιατί προωθούν «Ολυμπιακούς Αγώνες» με ελεύθερο ντόπινγκ
Η τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στο κολύμπι, Leisel Jones © ΕΡΑ/HOW HWEE YOUNG

«Ο λόγος για τον οποίο απαγορεύτηκαν τα φάρμακα στον αθλητισμό είναι επειδή ένας ποδηλάτης κατέρρευσε από το ποδήλατό του και πέθανε», είπε, αναφερόμενος στον θάνατο του Δανού ποδηλάτη Knud Jensen στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, που ήταν και η αφορμή για το σημερινό αντι-ντόπινγκ σύστημα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sport New Zealand, Raelene Castle, δήλωσε ότι ο διαγωνισμός ήταν κάτι ανάμεσα σε «Squid Games» και «Hunger Games».

Από την πλευρά του ο D'Souza αποκάλυψε ότι «Θα γράψουμε στον James Magnussen μια επιταγή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ των 50 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης. Ο πρώτος ενισχυμένος αθλητής που θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Usain Bolt θα λάβει επίσης τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ