Αθλητισμος

Γαλατάσαραϊ - Φενέρμπαχτσε: Αναβλήθηκε το τουρκικό Super Cup εξαιτίας του Κεμάλ

Άκυρο από την Σαουδική Αραβία λόγω απαγορευμένων συμβόλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλατάσαραϊ – Φενέρμπαχτσε: Αναβλήθηκε το τουρκικό Super Cup εξαιτίας του Κεμάλ Άκυρο από την Σαουδική Αραβία λόγω απαγορευμένων συμβόλων
© ΕΡΑ / ERDEM SAHIN

Γαλατάσαραϊ – Φενέρμπαχτσε: Αναβλήθηκε το τουρκικό Super Cup εξαιτίας του Κεμάλ. Στοπ από την Σαουδική Αραβία λόγω απαγορευμένων συμβόλων

Ο αγώνας του τουρκικού Super Cup μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων της Γκαλατασαράι και της Φενέρμπαχτσε, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ριάντ, την Παρασκευή, αναβλήθηκε επειδή οι σαουδαραβικές Αρχές φέρεται να αρνήθηκαν στους παίχτες να εμφανιστούν με φανέλες που έφεραν το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και οι δύο κορυφαίες ομάδες της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκαν να αναχωρήσουν από το ξενοδοχείο όπου έμεναν και να κατέβουν στο γήπεδο. Στη συνέχεια οι παίκτες των δύο ομάδων ενημερώθηκαν ότι ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί.

Η ένταση ξεκίνησε από νωρίς την Παρασκευή μεταξύ των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας (TFF) και των ομάδων, όταν ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσέ, Αλί Κοτς, ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν επέτρεπαν στην ομάδα να ανοίξει ένα πανό που έγραφε «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο», μια από τις ρήσεις του Ατατούρκ.

«Νομίζω ότι οι αρχές δεν το δέχτηκαν… Δεν είναι σίγουρο, προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε.

Οι Σαουδάραβες τοποθέτησαν αστυνομικούς στα αποδυτήρια, ώστε να αποτρέψουν τους παίκτες των δύο ομάδων, αν πήγαιναν στο γήπεδο, να βγουν με μπλουζάκια με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Τούρκοι φίλαθλοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία τους έβγαλε από το γήπεδο επειδή φορούσαν φανέλες με τα «απαγορευμένα» μηνύματα.

Αντιδράσεις από τους οπαδούς των δύο ομάδων

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν γρήγορα θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες Τούρκους χρήστες να καλούν τις ομάδες να επιστρέψουν στην Τουρκία, ακυρώνοντας έτσι τον αγώνα.

Λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα, ο οποίος επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20:45 ώρα Τουρκίας (19:45 ώρα Ελλάδος), η Γκαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε και άλλοι μεγάλοι τουρκικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανήρτησαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του Ατατούρκ.

Η ήδη ταλαιπωρημένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες κατηγορίες για στημένους αγώνες και πελατειακές σχέσεις, έχει επίσης δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή της για διεξαγωγή του αγώνα στην πρωτεύουσα της θεοκρατικής Σαουδικής Αραβίας, ειδικά φέτος που η Τουρκία γιορτάζει την 100η επέτειο από την ανακήρυξη της κοσμικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο αγώνας για το Super Cup της Τουρκίας διεξάγεται μεταξύ της ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα (Super Lig) την προηγούμενη χρονιά και του κυπελλούχου Τουρκίας. Ο αγώνας διεξάγεται συνήθως εντός της Τουρκίας, αλλά από το 2006 μέχρι σήμερα έχει γίνει τέσσερις φορές στο εξωτερικό, τρεις φορές στη Γερμανία και μία στο Κατάρ.

Πηγή: ertnews

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ