Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κάρλος Αλκαράθ: Ποιο είναι το golden boy του παγκόσμιου τένις
Κάρλος Αλκαράθ: Η ζωή του, ο τελικός με τον Τζόκοβιτς και το προφίλ του Golden Boy στο παγκόσμιο τένις.
«Ο κόσμος λέει πως το παιχνίδι του Κάρλος Αλκαράθ έχει στοιχεία από τον Ρότζερ, τον Ράφα και εμένα. Μπορώ να συμφωνήσω με αυτό. Έχει τα καλύτερα στοιχεία από τους τρεις καλύτερους του κόσμου. Διαθέτει πνευματική δύναμη και ωριμότητα, ενώ είναι μονάχα 20 ετών. Είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό. Είναι σαν ένας ισπανικός ταύρος σε ανταγωνιστικότητα μαζί με το πνεύμα μαχητή και τις φανταστικές άμυνες του Ράφα. Έχει κάποια πολύ καλά sliding backhands, που μοιάζουν με τα δικά μου. Τα backhands του τα κάνει και με τα δύο χέρια, στην άμυνά πράττει το ίδιο, ενώ παράλληλα είναι προσαρμοστικός. Αυτό ήταν το δυνατό μου σημείο για πάρα πολλά χρόνια. Έχει και αυτό.
Δεν έχω παίξει ποτέ ξανά με κάποιον σαν αυτόν. Ακόμα και ο Ρότζερ με τον Ράφα είχαν κάποια δυνατά και κάποια αδύναμα σημεία. Αυτός είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης».
Με αυτές τις κουβέντες ο Νόβακ Τζόκοβιτς σχολίασε τον Κάρλος Αλκαράθ μετά τον σχεδόν 5ωρο τελικό τους στο Γουίμπλεντον, που έκανε να σπάσουν καρδιές ανάμεσα στους πιστούς φανς του τένις. Όταν ο κατά την πλειοψηφία καλύτερος τενίστας όλων των εποχών επιλέγει να σου πλέξει το εγκώμιο κατ ΄αυτόν τον τρόπο, τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει πολύ καλά. Ο Κάρλος Αλκαράθ έπαιξε κορυφαίο τένις στο Λονδίνο και με μία συγκλονιστική εμφάνιση σταμάτησε το σερί του «Βασιλιά» Τζόκοβιτς στη διοργάνωση. The King is dead, long live the King με λίγα λόγια. Ο κόσμος του τένις υποκλίνεται στο ταλέντο του και περιμένει για το τι άλλο τρικ μπορεί να βγάλει από το καπέλο το παιδί θαύμα της αντισφαίρισης. Αυτός παραμένει προσγειωμένος. Είναι μόλις 20 ετών και έχει μια τεράστια καριέρα μπροστά του και πολλά ακόμα να πετύχει.
Κάρλος Αλκαράθ: Από ένα χωριό της Μούρθια στη μεγάλη σκηνή του Λονδίνου
Μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος, πως για να φτάσει ένας 20χρονος να κατακτήσει το Γουίμπλεντον σε αυτή την ηλικία και με τόσο εντυπωσιακό τένις, χρειάζονται να προηγηθούν πολλά χρόνια σκληρής προπόνησης με μια ρακέτα στο χέρι. Το γελαστό παιδί, όπως αρέσκονται να τον λένε πολλοί, γεννήθηκε στις 5 Μαίου 2000 σε ένα χωριό 20 χιλιάδων κατοίκων κοντά στη Μούρθια. Το Ελ Παλμάρ είναι πολύ γνωστό στην Ιβηρική Χερσόνησο για την πεντανόστιμη παέγια και τη μεγάλη γιορτή του Σαν Χουάν στα τέλη Ιουνίου, όμως τώρα έγινε διάσημο για το ότι ο Ισπανός τενίστας έκανε εκεί τα πρώτα του βήματα.
Προέρχεται από μία οικογένεια που λατρεύει το τένις. Ο παππούς του μάλιστα ήταν το πρώτο επίσημο μέλος του τένις κλαμπ της περιοχής, ενώ από την άλλη ο πατέρας του Κάρλος Αλκαράθ Γκονζάλεζ υπήρξε στα νιάτα του ημιεπαγγελματίας παίκτης αντισφαίρισης φτάνοντας μέχρι και σε έναν τελικό ισπανικού πρωταθλήματος. Πλέον έχει τη δική του ακαδημία τένις στην περιοχή. Ο 20χρονος τενίστας έχει άλλα τρία αδέρφια.
Ο Καρλίτος, όπως τον λένε χαιδευτικά τόσο ο οικογενειακός του κύκλος όσο και οι συμπατριώτες του, μεγάλωσε στη γενιά που λάτρεψε τον Ραφαέλ Ναδάλ όσο κανέναν άλλον. Η εφηβεία του συνέπεσε με την κυριαρχία του Ισπανού αριστερόχειρα στα courts. Η πρώτη του ρακέτα προήλθε από δώρο γενεθλίων σε ηλικία τριών ετών και από τότε δεν έπαψε ποτέ να την κρατάει σφιχτά. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.
Ο Αλκαράθ συνεχίζει το legacy της Ισπανίας στο τένις
Έχοντας βρεθεί πρόσφατα στην Ισπανία για ένα μεγάλο διάστημα, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για την αγάπη που τρέφουν οι Ισπανοί στο άθλημα του τένις. Μπορούσε βέβαια να γίνει διαφορετικά για ένα σπορ που τους έχει χαρίσει τόσες χαρές, συγκινήσεις και όμορφες αναμνήσεις όλα αυτά τα χρόνια;
Ο Αλκαράθ δεν αρνήθηκε ποτέ πως ο Ραφαέλ Ναδάλ είναι το είδωλο του και ίσα – ίσα το τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Όταν ήταν 16 ετών μίλησε ανοιχτά για τη συνεχόμενη σύγκριση των δύο τους από τα media επιδεικνύοντας και μεγάλη ωριμότητα παρά το νεαρό της ηλικίας του. «Δεν είναι εύκολο να συγκρίνεσαι με τον Ράφα, καθώς και οι δυο γενιές βγαίνουν χαμένες από αυτό. Είναι το είδωλο μου και μοναδικός σε αυτό που κάνει. Εγώ συνεχίζω να δουλεύω σκληρά για να πετύχω το όνειρο μου, να γίνω ένας επαγγελματίας τενίστας. Θέλω να γίνω σαν τον Ράφα αλλά το παιχνίδι μου μοιάζει πιο πολύ στου Φέντερερ. Προτιμώ όμως και εγώ το χώμα όπως και εκείνος» έχει δηλώσει παλαιότερα σε ιστοσελίδα.
Πριν λίγο καιρό ο μαθητής συνάντησε τον δάσκαλο στη Μαδρίτη και τον νίκησε για πρώτη φορά. Μετά την αναμέτρηση ο Ναδάλ δεν έκρυψε τη χαρά του για εκείνον παρά την ήττα του. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος μαζί του. Όλοι ξέρουν τι τένις μπορεί να παίξει. Είμαι ευτυχισμένος που η χώρα μου παρήγαγε έναν ακόμα εκπληκτικό παίκτη, οποίος έχει πολλά χρόνια μπροστά του» είχε πει τότε ο Ράφα. Πριν τον τελικό του Λονδίνου ήταν ο τελευταίος που μίλησε με τον μετέπειτα θριαμβευτή. «Μου έστειλε για να μου ευχηθεί καλή επιτυχία. Όταν το είδωλο σου που έχει καταφέρει τα πάντα σε θυμάται και σκέφτεται να σου στείλει δύναμη και θετική ενέργεια πριν το παιχνίδι τότε καταλαβαίνεις τι άνθρωπος είναι» είπε ο Αλκαράθ μετά το τέλος του τελικού.
Υπάρχει ένας ακόμα μεγάλος της ισπανικής σχολής τένις, ο οποίος είχε παρόμοιο ξεκίνημα με τον Αλκαράθ. Ο Χουάν Κάρλος Φερέρο κατάγεται από το μικρό χωριό Οντινιέντ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρα από τη Βαλένθια. Ο Φερέρο έχει υπάρξει νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, συμμετείχε δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε το Ρολάν Γκαρός τη χρονιά που γεννήθηκε ο Αλκαράθ. Η μοίρα τους έφερε μαζί το 2018 από όταν ξεκίνησε να τον προπονεί.
«Αυτός ο παίκτης από μικρός είχε κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Το ταλέντο του δεν το έχω ξαναδει πουθενά αλλά έπρεπε να τακτοποιήσουμε μαζί το παιχνίδι του και το μυαλό του. Αισθάνομαι πως σε αυτό το κομμάτι έχει βελτιωθεί πολύ. Νιώθω ότι ακόμα πως είμαστε στο 60%. Έχει πολλά ακόμα να δώσει» ανέφερε σε μία συνέντευξη για τον παίκτη του ο Φερέρο.
Ο Αλκάραθ ήταν σκληρός πνευματικά
Τα τελευταία δέκα χρόνια 45 παίκτες απέτυχαν να νικήσουν τον Νόλε στο κεντρικό court. Ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Άντι Μάρεϊ το 2013. Ο Σέρβος θρύλος έμπαινε στην αναμέτρηση με ένα εξωφρενικό 60 στα 65 κερδισμένα σετ σε παιχνίδια γκραντ σλαμ το 2023. Στα τελευταία τρία τουρνουά είχε κερδίσει επίσης 15 τάι μπρέικς. Πώς κατάφερε ο Ισπανός λοιπόν να δαμάσει το θηρίο;
Το μυστικό ήταν πως γνώριζε ότι το ματς θα κριθεί στο ποιος από τους δυο θα δείξει πιο σκληρός πνευματικά. Ο Αλκαράθ ήρθε αντιμέτωπος με 19 μπρέικ πόιντς στον τελικό και κατάφερε με τη σειρά του να σπάσει 5 φορές το σερβίς του Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δεχθεί μόλις τρία μπρέικ. Στη στιγμή που για πολλούς καθόρισε τον τελικό ο 20χρονος κράτησε το σερβίς του στο πέμπτο γκέιμ του τρίτου σετ. Σε έναν μαραθώνιο 26 λεπτών, 32 συνολικών πόντων και 7 μπρέικ πόιντς ο μικρός άντεξε στην πίεση. Πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για το ότι του εξαιτίας του επιθετικού του παιχνιδιού κάνει πολλά αβίαστα λάθη. Απέδειξε σε όλους πως μπορεί να είναι επιθετικός μα συνάμα κοντρολαρισμένος καθώς η διαφορά στα αβίαστα λάθη των δύο παικτών ήταν μόλις 5 υπέρ του Τζόκοβιτς (45-40).
Πάντα το χώμα θεωρούταν η καλή επιφάνεια του Καρλίτος και το στοιχείο που τον ένωνε με τον Ναδάλ. Ο νεαρός είχε παίξει στο παρελθόν άλλες δύο φορές στο Γουίμπλεντον και αποκλείστηκε στον 4ο γύρο. Αυτή κατάσταση άλλαξε το φετινό καλοκαίρι. Έπαιξε συνολικά 12 παιχνίδια στο χόρτο και τα κέρδισε όλα. Το δυνατό του σημείο σαν παίκτης είναι η ταχύτητα. Πλέον είναι σε θέση να τη βάζει και στο χορτάρι εκτός από το χώμα και τη σκληρή επιφάνεια. Η κίνηση σου ήταν πάντα μετρημένη και ουσιαστική, ενώ έπαιζε με τεράστια αυτοπεποίθηση κάθε πόντο. Ένιωθε άνετα και αυτό έβγαινε σε κάθε μπαλιά.
«Κάθε φορά που παίζω στο χόρτο κάτι μαθαίνω. Παίρνω περισσότερη εμπειρία και αυτό είναι το σημαντικό σε αυτή την επιφάνεια. Δεν ξέρω αν κάποτε θα έρθει η σειρά της γενιάς μου να γίνουμε οι κορυφαίοι αλλά για την ώρα αυτοί παραμένουν ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς. Πρέπει να τους απολαμβάνουμε για όσο παίζουν».
Ακόμα και μετά από μία τόσο μεγάλη νίκη παρέμεινε ταπεινός ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να μιλήσει ο ενθουσιασμός της ηλικίας.
Το turning point του Καρλίτος
Για κάθε μεγάλο αθλητή σε όλα τα σπορ έρχεται μία στιγμή που τους χτυπάει το καμπανάκι και καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως πρέπει να δουλέψουν περισσότερο και να προσεγγίζουν αλλιώς τις καταστάσεις. Αυτό για τον Αλκαράθ ήταν στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός πριν έναν μήνα.
Ο Καρλίτος ηττήθηκε καθαρά με 3-1 σετ χάνοντας τα δύο τελευταία με 6-1. Ο Ισπανός εκείνη την ημέρα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του βιονικού Τζόκοβιτς σε κανένα σημείο. Όποιος παρακολούθησε το συγκεκριμένο παιχνίδι θα θυμάται τον λυπημένο Αλκαράθ να παθαίνει κράμπες από τη νευρικότητα.
«Πραγματικά ήταν μία απογοητευτική εικόνα. Το να φτάνεις σε αυτή τη στιγμή και να έχεις κράμπες είναι λυπηρό. Στο τρίτο σετ είχα κράμπες σε όλο μου το σώμα και δεν μπορούσα πραγματικά να κουνηθώ» είπε φανερά απογοητευμένος μετά το παιχνίδι.
Το προφίλ του Κάρλος Αλκαράθ
Από τις νεαρές ηλικίες ο Αλκαράθ είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στο τένις και όλη τη σκληρή δουλειά που έχει ρίξει για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Η επιτυχία του στο Γουίμπλεντον δεν ήταν καθόλου τυχαία και με βεβαιότητα θα έρθουν πολλές ακόμα.
Πολλές φορές θα μπορούσε να τον συνεπάρει το νεαρό της ηλικίας του, όμως παραμένει επαγγελματίας τόσο κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων όσο και εκτός αυτών. Άπαντες μιλάνε για τα καλύτερα λόγια για τον παίκτη και παράλληλα έχει τον σεβασμό όλων στο τουρ, καθώς πάντα προσπαθεί να παίζει έχοντας στον νου το ευ αγωνίζεσθαι.
Η καθημερινή σκληρή προπόνηση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Περνάει αρκετές ώρες στο γυμναστήριο για να κρατιέται στην καλύτερη δυνατή φόρμα, που του επιτρέπει κιόλας να παίζει υψηλού επιπέδου τένις. Παρ΄ όλα αυτά πάντα αφήνει χώρο στη ζωή του για την οικογένεια και τους φίλους του. Σπάνια προκαλεί στις δημόσιες εμφανίσεις του και διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στην Ισπανία.
Λόγω του ταλέντου του είναι συνηθισμένο να βρίσκεται συχνά δίπλα σε πρόσωπα υψηλής σημασίας, ώστε να τον βραβεύσουν ή να τον συγχαρούν. Τότε θα φάνει έκδηλα η αμηχανία του, που έχουν όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία. Θα το αντιμετωπίσει με χαμόγελο, όπως κάνει πάντα άλλωστε.
Η αμηχανία βέβαια δεν τον εμπόδισε πριν λίγο καιρό να λάβει μέρος σε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της Calvin Klein και ουσιαστικά να γίνει το κεντρικό πρόσωπό της.
Την Κυριακή 16 ιουλίου ο Κάρλος Αλκαράθ ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του. Αυτό είναι να γίνει ένας από τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών. Ο ίδιος προσπαθεί να ακολουθεί το αγαπημένο μότο του παιδικού του ήρωα Ράφα Ναδάλ.
El exito no es la victoria sino todo lo que has peleado por ganar (μτφ: Η επιτυχία δεν είναι η νίκη αλλά πόσο πάλεψες για να νικήσεις).
Το σίγουρο είναι πως το μέλλον του ανήκει.
Δειτε περισσοτερα
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο εικαστικός παρουσιάζει 17 πορτρέτα ανθρώπων που «διαβάζουν το μέλλον» στην Baker Street του Λονδίνου
Ο στρατιωτικός βίος και η επικά γενναία πολιτεία του Χαράλαμπου Σειραδάκη
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής