Αθλητισμος

Η τενίστρια Πένγκ Σουάι «αγνοείται» ακόμα

Η WTA έχει αναστείλει τις διοργανώσεις στην χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τενίστρια Peng Shuai
© FRANCIS MALASIG/ EPA

Πένγκ Σουάι: Η ομοσπονδία τένις γυναικών ζητά απαντήσεις από την Κίνα

Η διοργανώτρια αρχή του γυναικείου τένις δηλώνει ότι θέλει να συναντήσει προσωπικά την τενίστρια Πένγκ Σουάι προτού μπορέσει να συνεχίσει τα τουρνουά στην Κίνα.

Σε ανακοίνωσή της, η WTA δήλωσε ότι δεν θα «θέσει σε κίνδυνο τις ιδρυτικές της αρχές» για τη διεξαγωγή διοργανώσεων στην Κίνα. «Λάβαμε επιβεβαίωση ότι η Πένγκ είναι ασφαλής, αλλά δεν έχουμε συναντηθεί ακόμη μαζί της προσωπικά», ανέφερε η WTA σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Στις 2 Νοεμβρίου του 2021, η πρωταθλήτρια του τένις Σουάι Πενγκ έκανε μία δημόσια ανάρτηση αποκαλύπτοντας πως είχε πέσει θύμα βιασμού από τον αντιπρόεδρο της προηγούμενης κυβέρνησης της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί. Μόλις 20 λεπτά μετά η ανάρτηση διαγράφηκε. Αργότερα η Πενγκ ανασκεύασε τα όσα είχε πει και έπειτα εξαφανίστηκε. 

Όταν η Σουάι Πενγκ κατήγγειλε πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης την είχε βιάσει, ο κόσμος του τένις είχε συγκλονιστεί και όλοι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της. Κορυφαίοι παίκτες και κορυφαίες παίκτριες του αθλήματος, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η Σερένα Γουίλιαμς, είχαν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για την ασφάλεια της Πενγκ. Η ίδια για ένα διάστημα εξαφανίστηκε, κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν και αν είναι ασφαλής ενώ κάποιες «πληρωμένες» απαντήσεις/επιθέσεις της στα ΜΜΕ, μέσω των social media, δεν είχαν πείσει κανέναν.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία του τένις, ITF όπως και οι διεθνείς ομοσπονδίες ATP και WTA αποφάσισαν να κάνουν «εμπάργκο» στην Κίνα παίρνοντας όλες τις διοργανώσεις από εκεί και την απόφαση αυτοί τη χειροκρότησαν όλοι. Αργότερα, όμως, εξέδωσαν ανακοινώσεις που εξηγούσαν πως δεν τους έπεισαν οι δηλώσεις της Πενγκ πως είναι ασφαλής και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Έκτοτε, δεν φαίνεται να έχουν ενημερωθεί για το που βρίσκεται και αν είναι πράγματι ασφαλής ενώ αρμόδιοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει τις υποψίες τους για κράτησή της.

Τότε δημιουργήθηκε από το κοινό και η καμπάνια #WHEREISPENGSHUAI, μία καμπάνια που έφτασε σε όλες τις άκρες της γης αλλά τελικά δεν είχε το αποτέλεσμα που ανανμενόταν αφού ακόμη και η ίδια η Πενγκ, στις ελάχιστες δηλώσεις που έκανε, αναρωτιόταν γιατί όλοι την ψάχνουν και θέλουν να μάθουν που βρίσκεται. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις της έκαναν την ανησυχία του κόσμου πιο έντονη αφού πίστευαν πως καθοδηγείται από την κινεζική κυβέρνηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ