Αθλητισμος

Κλέι Τόμσον: Η δύσκολη πορεία προς την επιστροφή και τη λύτρωση

Επιστρέφει απόψε στα παρκέ του NBA μετά από απουσία 2.5 χρόνων λόγω τραυματισμών

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κλέι Τόμπσον εν ώρα δράσης.
© LARRY W. SMITH / EPA

Μετά από 2.5 χρόνια απουσίας λόγω σοβαρών τραυματισμών, ο Κλέι Τόμσον ετοιμάζεται για την επιστροφή του στα παρκέ του NBA το βράδυ της Κυριακής.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός μπορεί να δώσει πολλές φορές στους φίλους του ξεχωριστές στιγμές και συναισθήματα. Ένα από τα αναπόσπαστα και άσχημα όμως κομμάτια του αποτελούν οι τραυματισμοί. Ένας αθλητής σε περίοδο αποθεραπείας από σοβαρό χτύπημα απομονώνεται και μόνος με τις σκέψεις του προσπαθεί να κάνει την επάνοδο. Ένας άνθρωπος που ξέρει καλά αυτή τη διαδικασία είναι σίγουρα ο Κλέι Τόμσον. Ο γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος μετά από μακρά απουσία 2.5 χρόνων και δύο σοβαρών  τραυματισμών στον χιαστό και τον αχίλλειο, ετοιμάζεται να επιστρέψει στα παρκέ το βράδυ της Κυριακής απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η ώρα της λύτρωσης για τον άτυχο σταρ έχει φτάσει. 

Klay Thompson Top 10 Plays of Career

Η καριέρα του Τόμσον θα αλλάξει μία για πάντα το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2019. Οι Γουόριορς βρίσκονται πίσω στους τελικούς του NBA από τους Τορόντο Ράπτορς με σκορ 3-2. Η μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών στην ιστορία της αμερικάνικης λίγκας ψάχνει τη νίκη που θα στείλει τη μάχη για το πρωτάθλημα σε ένα παιχνίδι do or die. Ο κόσμος του Σαν Φρανσίσκο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για να στηρίξει την ομάδα σε μία δύσκολη συγκυρία. Δεν έχουν περάσει μόλις μερικές ημέρες από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Κέβιν Ντουράντ στον αχίλλειο τένοντα, η οποία βάζει τέλος στη παρουσία του στα εναπομείναντα παιχνίδια της σειράς αφήνοντας τον παράλληλα εκτός δράσης και για την επόμενη σεζόν. 

Οι Γουόριορς πάλεψαν από το πρώτο λεπτό για να πάρουν εκείνο το παιχνίδι. Στα τέλη της τρίτη περιόδου έχουν το μομέντουμ και το προβάδισμα. Ο Στεφ Κάρι έκλεψε τη μπάλα στην άμυνα, έτρεξε το γήπεδο και πάσαρε στον ανοιχτό Τόμσον με διάδρομο για εύκολο κάρφωμα. Στον αερά και πριν από ένα θεωρητικά σίγουρο καλάθι, συναντιέται με τον Ντάνι Γκριν, που του κάνει φάουλ. Στην πτώση ο γκαρντ των Γουόριορς πέφτει άτσαλα με το βάρος στο αριστερό του γόνατο. Το χτύπημα τον κάνει να σφαδάζει και όλο το γήπεδο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Ο Στεφ Κάρι χτυπάει με μίσος τη μπάλα στο παρκέ, γιατί έχει καταλάβει τι έχει συμβεί μόλις. Ο Τόμσον αποχωρεί υποβασταζόμενος και με φρικτούς πόνους, όμως δύο λεπτά αργότερα επιστρέφει για να εκτελέσει τις βολές που είχε κερδίσει. Αυτό το γεγονός προοικονομεί το πως θα είναι η καριέρα του τα επόμενα 2.5 χρόνια. Ένας πολεμιστής που δεν το βάζει κάτω. Γυρίζει πίσω για τους συμπαίκτες του και προσπαθεί να βοηθήσει ακόμα και σε μία δύσκολη στιγμή για τον ίδιο. Στήνεται στη γραμμή και πετυχαίνει 2/2 βολές με τον χιαστό του κομμένο όπως φάνηκε αργότερα.

Klay Thompson LEG INJURY, Torn ACL - Game 6 | Raptors vs Warriors | 2019 NBA Finals

Η ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ δεν κατάφερε να επικρατήσει σε εκείνη την αναμέτρηση. Το πρωτάθλημα καταλήγει στους Ράπτορς, όμως αυτό δεν είναι το πραγματικά στενάχωρο για εκείνους. Ο ένας εκ των δύο Splash Brothers έχει ένα μακρύ δρόμο για την επιστροφή στο παιχνίδι. Ο τραυματισμός στον χιαστό θα τον κάνει να χάσει την επόμενη σεζόν, όμως όλοι είναι αισιόδοξοι. Μια χρονιά γεμάτη tanking κάνει τους Γουόριορς να εξαφαλίσουν το δεύτερο pick στο Draft του NBA. Η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο έχει χάσει την είσοδο στα πλέι οφς του 2020 για πρώτη φορά σε 7 χρόνια, όμως φαίνεται να ξαναβάζει πλώρη για τη διεκδίκηση ενός ακόμα δαχτυλιδιού. Με τον Κλέι Τόμσον ετοιμοπόλεμο όλα φαντάζουν ιδανικά, όμως λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2020 - 2021 γίνεται γνωστό ένα σοκαριστικό γεγονός. Σε ένα φιλικό παιχνίδι ο Τόμσον κόβει τον αχίλλειό του. Οι προβλέψεις μιλάνε για επιστροφή σε 12 μήνες και τότε όλοι παγώνουν. 

Η επιστροφή από μία ρήξη χιαστών στο υψηλότερο επίπεδο είναι κάτι πολύ δύσκολο. Εκτός από το χειρουργείο και την αποθεραπεία, ακολουθούν μερικοί πολύ απαιτητικοί μήνες για έναν επαγγελματία αθλητή. Μακριά από το υπόλοιπο ρόστερ ένας μπασκετμπολίστας πρέπει να μάθει στο πόδι του να κάνει και πάλι πολλές κινήσεις από την αρχή. Το γυμναστηρίο, η πισίνα και ο φυσικοθεραπευτής γίνονται οι καλύτεροι φίλοι του. Οι ώρες ενδυνάμωσης είναι ατελείωτες πριν ο αθλητής καταφέρει να πιάσει ξανά μπάλα στα χέρια του. Ο Κλέι Τόμσον πρόκειται για μία πολύ ανταγωνιστική προσωπικότητα. Σπάνια έχανε παιχνίδια λόγω τραυματισμών, εκτός αν υπήρχε πολύ σοβαρός λόγος. Μπορούσε να δεχτεί ότι θα χάσει έξι μήνες. Ήταν μόλις 29 ετών και αισιόδοξος πως θα γυρίσει πιο δυνατός. Πλέον όμως αντιμετωπίζει ένα νέο σοβαρό πρόβλημα, που τον δυσκολεύει μέχρι και να περπατήσει. 

Η απώλεια του συγκεκριμένου παίκτη δεν είνα κάτι απλό. Πώς να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο χαρισματικούς σκόρερς και σουτέρ που έχει βγάλει το αμερικάνικο μπάσκετ στο prime του; Σε μία ουσιαστικά καριέρα 7 ετών μετράει σε 33.1 λεπτά, 19.5 πόντους, 2.3 ασίστ και 3.5 ριμπάουντ μέσο όρο. Όλα αυτά τα κάνει παράλληλα με ποσοστά 45.9 % στα εντός πεδιάς και το εξωφρενικό 41.9 % στα τρίποντα. Σε δύο μεγάλες βραδιές απέδειξε που μπορεί να φτάσει αν κάποιος δεν τον σταματήσει. Στις 12 Μαΐου του 2016 κάνει ρεκόρ καριέρας με 60 πόντους απέναντι στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς μόλις σε 29 λεπτά συμμετοχής και κάνοντας μόνο 11 ντρίμπλες. Έναν χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου 2015 έχει καταφέρει να σπάσει ένα ρεκόρ που δύσκολα κάποιος θα επαναλάβει στο μέλλον. Στη τρίτη περίοδο μιας αναμέτρησης απέναντι στους Σακραμέντο Κινγκς βάζει 37 πόνους, ξεπερνώντας τον Τζορτζ Γκέρβιν από το 1978. Επιδόσεις σαν αυτές κάνουν πρόσφατα τον Στιβ Κερ να συγκρίνει την επιστροφή του Τόμσον με εκείνη του Μάικλ Τζόρνταν. «Στη Νέα Υόρκη, αυτό που γιορτάσαμε ήταν το αντίκτυπο του Στεφ Κάρι στο μπάσκετ, στην Ιντιανάπολις ήταν η επιστροφή του Μάικλ Τζόρνταν και με τον Κλέι, είναι η στιγμή για το πείσμα ενός ανθρώπου, την αγάπη του για το παιχνίδι αλλά και την αγάπη όλων. Γι’ αυτό θα είναι ξεχωριστό» δήλωσε ο προπονητής των Γουόριορς και έδωσε το δικό του στίγμα. 

Klay Thompson CAREER HIGH 60 POINTS in 29 Minutes | 12.05.16

Klay Thompson 37pt 3rd Quarter CSN Bay Area feed 1-23-15

Για να μπορεί να μιλήσει κανείς για την επιστροφή του Κλέι Τόμσον μετά από δύο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, δεν γίνεται να ξεχάσει τη στήριξη και την αγάπη που δέχθηκε ο παίκτης όλο αυτό το διάστημα. Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το ψυχολογικό. Η σκέψη ότι μπορεί να μην γυρίσεις ποτέ στη δράση όντας ο ίδιος με πριν». Στο πλάι του βρέθηκε όλο αυτό το διάστημα ο Στεφ Κάρι. Οι δυο τους έχουν μία πολύ ξεχωριστή σχέση. Δεν είναι μόνο ότι είναι συμπαίκτες και οι άνθρωποι που άλλαξαν το στιλ που παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ αλλά αποτελούν τους Splash Brothers και εκτός παρκέ. Ο Κάρι είναι πάρα πολύ χαρούμενος που θα ξαναβρεθεί στο ίδιο γήπεδο με τον Τόμσον. Τόσο πολύ που έβαλε μια φωτογραφία του ως προφίλ στο Twitter.

Ο 31χρονος μπασκετμπολίστας είναι ένας ήρεμος τύπος στην προσωπική του ζωή. Διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και σπάνια απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημερώσης για κουτσομπολιά. Του αρέσει να παίζει με τις ώρες με τον σκύλο του Ρόκο, καθώς έχει παραδεχτεί ότι είναι κάτι που τον χαλαρώνει. Η επάνοδος στη δράση ήταν μία δύσκολη διαδικασία και όταν έχεις να πατήσεις το παρκέ για τόσο μεγάλο διάστημα, το βάρος είναι μεγάλο. Οι γυμναστές του και ο παλιός του συμπαίκτης, Ζάζα Πατσούλια, αποκάλυψαν πως φοβόταν πολύ στις πρώτες του κινήσεις. Ο μύθος λέει πως μια μέρα στην προπόνηση ο Τόμσον δυσκολευόταν πολύ και έτσι ζήτησε από το staff της ομάδας να παίξει στα ηχεία το τραγούδι «Live and die in L.A.» του 2Pac. Η μελώδία τον έκανε να αφεθεί και να θυμίζει ακόμα και σε ένα χαλαρό shoot around τον μεγάλο σκόρερ του παρελθόντος. Η κλεψύδρα είχε πλέον γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. 

2Pac - To Live And Die in L.A. (Music Video) HD

Οι Γουόριορς μετά από αρκετό καιρό και έχοντας έναν Στεφ Κάρι σε ρυθμούς MVP, κοιτάνε δειλά - δειλά προς το δαχτυλίδι. Αυτή τη στιγμή εχουν ρεκόρ 29 - 9 στη Δύση και βρίσκονται στη δεύτερη θέση με απόσταση μίας νίκης από τους πρώτους Φοίνιξ Σανς. Το σημείο της επιστροφής φαντάζει ιδανικό. Ο Κλέι Τόμσον είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς παίκτες που έχει βγάλει το NBA και ανήκει στους λίγους που μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Την ίδια ώρα το Γκόλντεν Στέιτ είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς που μπορεί να τον απορροφήσει και εντάξει στο σύνολο με μεγάλη επιτυχία. Η σύμπραξη με τους Γκριν και Κάρι δημιουργήσε στο παρελθόν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της ιστορίας. Μάλιστα τόσο εκείνος όσο και η ομάδα εξέφρασαν την ανυπομονησία τους για το αποψινό παιχνίδι στους επίσημους λογαριασμούς τους στα social media.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klay Thompson (@klaythompson)

 

 


Το σίγουρο είναι πως απόψε το βράδυ στο παρκέ του Chase Center συντελείται μία ιστορική βραδιά. Τα εισιτήρια αγγίζουν μέχρι και τα 25.000 δολλάρια και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να αγκαλιάσει τον ήρωα του ξανά. Προβλέπεται ένα πολύ συγκινησιακά φορτισμένο απόγευμα και η αρχή για ένα νέο ελπιδοφορό κεφάλαιο στη μπασκετική βίβλο, όποια κι αν είναι η κατάληξη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ