Αθλητισμος

Μάτζικ Τζόνσον: Ο άνθρωπος που διέλυσε το στίγμα για το AIDS

Τριάντα χρόνια από τη δήλωση που άλλαξε τον κόσμο

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάτζικ Τζόνσον με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς
© Stephen Dunn/Getty Images/Ideal Image

30 χρόνια από την ημέρα που ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει την απόσυρσή του από το NBA στις 7 Νοεμβρίου 1991, προσβεβλημένος από τον ιό HIV.

Ήταν το απόγευμα της 7ης Νοεμβρίου 1991 στο Ίγκλγουντ της Καλιφόρνια όταν ένας δίμετρος άνδρας με το χαρακτηριστικό του τεράστιο χαμόγελο, στήνεται μπροστά σε δημοσιογράφους και φωτογράφους. Με ένα μονάχα μικρόφωνο ήταν έτοιμος να ανοίξει την καρδιά του. Ο θρύλος των Λος Άντζελες Λέικερς και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του NBA όλων των εποχών, ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον, σαν σήμερα ανακοινώνει πως είναι φορεάς του HIV και διαλύει μία για πάντα το στίγμα για την ασθένεια του AIDS. 

The Announcement: Magic Johnson

Ο πάντα ήρεμος Μάτζικ φορούσε ένα λευκό πουκάμισο και μία πολύχρωμη γραβάτα. Τα μάτια του λαμπύριζαν από αισιοδοξία και θάρρος. Ήταν πολύ σίγουρος για αυτό που επιχειρούσε να κάνει. Έτοιμος να ανοιχτεί για το θέμα που αντιμετώπιζε και να αποτελέσει την φωνή όλων εκείνων που ταλαιπωρούνταν από το AIDS. Πήρε το μικρόφωνο στα χέρια του και μίλησε για το πως κόλλησε τον ιό. Η ανακοίνωση έφερε αμέτρητα φλας φωτογραφικών μηχανών και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Μάτζικ συνεχίζοντας να είναι ήρεμος και χαμογελάστος, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. «Σκοπεύω να είμαι εδώ μαζί σας για πάρα πολλά χρόνια για να συνεχίσω να σας ενοχλώ» απόκρίνεται γελώντας. Η αισιόδοξια και η θετική ενέργεια ήταν κάτι που πάντα χαρακτήριζε τον Έρβιν Τζόνσον. 

Γεννημένος στην πολιτεία του Μίσιγκαν και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Λάνσινγκ, ο Μάτζικ μεγάλωσε μαζί με 6 αδέρφια. Οι δύο γονείς του δούλευαν σχεδόν όλη μέρα για να μπορέσουν να τους παρέχουν μία καλύτερη ζωή, κάτι που και ο ίδιος παραδέχτηκε πως τον ενέπνευσε να προσπαθεί περισσότερο. Από πολύ μικρός αγαπούσε το μπάσκετ και το είδωλο του ήταν ο Μπιλ Ράσελ. Κατάλαβε από νεαρή ηλικία πως έχει κάτι το ιδιαίτερο στις επαφές του με την πορτοκαλί μπάλα και ξεκίνησε να παίρνει πιο σοβαρά το μπάσκετ στο λύκειο Έβερετ. Εκεί δεχόταν συστηματικά ρατσιστικές λεκτικές επιθέσεις, όμως ποτέ δεν απαντούσεκαι πορευόταν με την ηρεμία που πάντα τον διακατείχε. 

Σε ένα παιχνίδι για λογαριασμό του λυκείου στο οποίο φοιτούσε, ο Τζόνσον είχε γράψει 36 πόντους, 18 ριμπάουντ και 16 ασίστ. Ένας δημοσιογοράφος από τοπικό μέσο τον πλησίασε και του ανέφερε πως θα έπρεπε να έχει το δίκο του παρατσούκλι γιατί το αξίζει. «Τι λες για το Magic;» ρώτησε ο ρεπορτέρ με τον νεαρό να ανταποκρίνεται θετικά. Αυτό ήταν το βάπτισμα του πυρός για έναν από τους μεγαλύτερους πλέι μέικερ του αθλήματος. Ακολούθησε μία τεράστια καριέρα στο NBA με τους Λέικερς από το 1979 εώς το 1991. Κατέκτησε 5 πρωταθήματα και ήταν μέρος της Dream Team το 1992, για την οποία έκανε ένα σύντομo come back μετά την περιβόητη συνέντευξη τύπου τον Νοέμβριο του 1991. Ταυτίστηκε με το θεαματικό μπάσκετ, γεμάτο με no look πάσες και μπόλικο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Έχει ρεκόρ καριέρας 11.2 ασίστ ανά παιχνίδι, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί από κανέναν μέχρι σήμερα.

Magic Johnson ULTIMATE Mixtape!

Πλέον ο Μάτζικ δεν αγωνίζεται με τα χρώματα κάποιας ομάδας, συνεχίζει όμως να δίνει θάρρος σε όσους νοσούν από τον ιό. «Μου φαίνεται απίστευτο πως έχουν περάσει 30 χρόνια από εκείνο το απόγευμα. Όλα πήγαν καλά και είμαι εδώ υγιής για να συνεχίσω αυτό που πάντα έκανα. Να βοηθώ τους άλλους» αναφέρει και ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ο Μάτζιν Τζόνσον ήταν στα αλήθεια ένας εξωπραγματικός αθλητής αλλά η επιρρόη του δεν σταμάταγε στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Αποτέλεσε  μία από τις μεγαλύτερες φιγούρες που μίλησαν ανοιχτά για την ασθένεια και προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο για τους κινδύνους. Υπήρξε ένα τέραστιο στίγμα γύρω από το AIDS, το οποίο ο 61χρονος πλέον Μάτζικ κατάφερε να σπάσει. Το 1991 τα φάρμακα για τον ιό ήταν μόλις 1 αλλά τώρα φτάνουν κοντά στα 30. Η συμβολή του σε αυτό είναι τεράστια, με την παραδοχή του πως πάσχει και ο ίδιος από τον ιό να φέρνει στο επίκεντρο της κουβέντας στην εύρεση λύσεων για την καταπολέμηση του. 

Με την καμπάνια «I Stand with Magic» που διοργάνωσε εκείνος και η σύζυγος του το 2006, προσέφερε δωρεάν τεστ για το AIDS σε όσους δεν μπορούσαν να το καλύψουν οικονομικά. Με την γυναίκα του, Κούκι, είναι παντρεμένοι από τα κολλεγιακά του χρονιά. Μέχρι και σήμερα παραδέχεται πως είναι το στήριγμά του στη ζωή και πως χωρίς εκείνη ίσως να μην ήταν μαζί μας σημερα. Η Κούκι ήταν εκείνη που τον συμβούλευσε να κλείσει τα αυτιά του από τα σχόλια του κόσμου και το άγχος του ίδιου, ώστε να καταφέρουν να ψάξουν μαζί λύσεις για την καταπολέμηση του ιού.

https://www.instagram.com/p/CUte6b4lg0R/


Εκεί κατάλαβε πως η άγνοια γύρω από τον HIV είναι πολύ μεγάλη στο κοινό και αφιέρωσε τη ζωή του στην ενημέρωση του πληθυσμού, όντας ο πιο διάσημος πρεσβευτής θεραπειών κατά της ασθένειας στον πλανήτη. Μόνο και μόνο η συνέντευξη τύπου του, aύξησε τα τεστ στην Αμερική κατα 60%. Αντιλήφθηκε τη δύναμη που είχε στα χέρια του και προσπάθει από εκείνη την στιγμή να βοηθάει τους αδύναμους. Εκτός από τη γνώση του πάνω στο αντικείμενο, όπλα του παραμένουν το πάντα πελώριο χαμόγελό του και η αισιοδοξία του πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Ο Μάτζικ δεν είναι μόνο μία μεγάλη προσωπικότητα που έπαιξε μπάσκετ κάποτε στην Αμερική αλλά και ένα σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα. Σε μία πολύ δυσκολή εποχή, ένας μαύρος άνδρας με θάρρος μίλησε για την περιπέτειά του με τον ιό, ώστε να δείξει πως κανείς δεν είναι μόνος. Ένας αθλητής που άλλαξε τον κόσμο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ