Αθλητισμος

Τόκιο 2020: Η Πολωνία δίνει άσυλο στην Λευκορωσίδα Τσιμανούσκαγια

«Τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει άσυλο στην Τσιμανούσκαγια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 24χρονη λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια © EPA / SERGEY DOLZHENKO
Η 24χρονη λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια © EPA / SERGEY DOLZHENKO

H Πολωνία χορήγησε στην Κριστίνα Τσιμανούσκαγια ανθρωπιστική βίζα και η αθλήτρια αναμένεται να αναχωρήσει από το Τόκιο για την Πολωνία τις ερχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, η Τσιμανούσκαγια «πρόκειται να ταξιδέψει για την Πολωνία τις προσεχείς ημέρες», προσθέτοντας πως «η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην πολωνική πρεσβεία», στην οποία η αθλήτρια κατέφυγε σήμερα ζητώντας άσυλο. 

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, ο σύζυγός της έχει περάσει ήδη από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία. 

Νωρίτερα, η 24χρονη αθλήτρια ζήτησε άσυλο από την Πρεσβεία της Πολωνίας, αφού πρώτα απευθύνθηκε για βοήθεια στην Ιαπωνική αστυνομία στο αεροδρόμιο του Τόκιο. 

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία επρόκειτο να αγωνιστεί τη Δευτέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ότι προπονητής την προσέγγισε και της είπε ότι υπάρχει εντολή να απομακρυνθεί. Στη συνέχεια, όπως κατήγγειλε, μεταφέρθηκε παρά την θέλησή της στο αεροδρόμιο του Τόκιο και αρνήθηκε να επιβιβασθεί σε πτήση προς τη Λευκορωσία.

Αιτία στάθηκε μία ανάρτησή της στο Instagram, κατά την οποία μίλησε για την αμέλεια των προνοτητών της εθνικής ομάδας της χώρας της. 

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Μαρκ Άνταμς είπε ότι μέλη του «Τόκιο 2020» μίλησαν απευθείας με την Τσιμανούσκαγια, η οποία διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου.

«Ήρθαμε σε επαφή μαζί της χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί και αισθάνεται ασφαλής», ανέφερε εκπρόσωπος της Πρεσβείας. «Πρωταρχικό καθήκον μας είναι η ασφάλεια της αθλήτριας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πήγε στο αστυνομικό τμήμα με κάποιον από την επιτροπή του Τόκιο 2020. Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι εμπλέκεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώ η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά το ζήτημα».

Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της Τσιμανούσκαγια για «απαγωγή», ο Άνταμς είπε: «Εάν υπάρχει ποινική υπόθεση, πρέπει να εξεταστεί, αλλά είναι θέμα της αστυνομίας».

Την ίδια στιγμή, η πρεσβεία της Λευκορωσίας στο Τόκιο υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ιαπωνικές αρχές για πληροφορίες σχετικά με την αθλήτρια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Παρίσι: Τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει άσυλο στην Τσιμανούσκαγια

Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στη λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ενώ πρόθυμοι να της προσφέρουν άσυλο δήλωσαν η πρεσβεία της Πολωνίας και της Τσεχίας. 

Με πληροφορίες από Guardian, RIA, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ