Αθλητισμος

Ο ρόλος του εκπαιδευτή στη νέα γενιά γυμναστηρίων

Θα δούμε άραγε τους γυμναστές - εκπαιδευτές να αντικαθιστούν σε ένα βαθμό τον ρόλο του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή;

ellie-flegga.jpg
Έλλη Φλέγγα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FFREAK BOUTIQUE FITNESS STUDIO
Johnys Tsagris, Korina Dilenian

Η ολιστική υγεία και ευεξία ως τρόπος ζωής των ανθρώπων και το έργο ενός trainer ως προσωπικός εκπαιδευτής και ως life coach ταυτόχρονα

Όταν ρωτάμε κάποιον γιατί πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, η απάντησή συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια. Μπορεί να είναι το φαγητό, η ατμόσφαιρα, ο σερβιτόρος που θυμάται το όνομά σου ή η μεγάλη ποικιλία κρασιών. Η απάντηση σπάνια εξαρτάται από ένα μόνο πράγμα. Σχεδόν πάντα σχετίζεται με τη συνολική εμπειρία. Το ίδιο συμβαίνει με πολλές επιλογές που κάνουμε και αφορούν το lifestyle μας και ανάμεσα σε αυτές είναι σίγουρα και το γυμναστήριο.

Υπάρχουν περισσότερα κριτήρια για την επιλογή ενός γυμναστηρίου εκτός από τον χώρο, τον εξοπλισμό και την καθαριότητα. Και υπάρχουν ακόμη περισσότερα κριτήρια για την επιλογή ενός μαθήματος πέρα από το είδος και το περιεχόμενο. Οι παράγοντες που κάνουν μια επίσκεψη στο γυμναστήριο αξέχαστη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συνολική εμπειρία που δημιουργείται από την ποιότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών και των εκπαιδευτών.

Ο ρόλος του trainer
Ας πάρουμε την ομαδική άσκηση ως παράδειγμα. Ενώ γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια, η εξαιρετική τεχνική και η επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων είναι ζωτικής σημασίας για μια εξαιρετική προπόνηση, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που διαμορφώνει τον άθραυστο δεσμό με την ομαδική άσκηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτές κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν την ώρα της προπόνησης. Όποιος έχει συμμετάσχει σε μια ομαδική άσκηση θα γνωρίζει πόσο αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας είναι ο εκπαιδευτής. Γι’ αυτό άλλωστε τους έχουμε δώσει την ονομασία «rock star trainers». Δεν υπάρχουν δύο εκπαιδευτές που να είναι ίδιοι, αλλά κάποιοι είναι αναμφισβήτητα καλύτεροι από άλλους. Τι εννοούμε με το «καλύτεροι»; Ένας σπουδαίος εκπαιδευτής δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα τεχνικά προσόντα και στη φυσική του κατάσταση, αλλά έχει την ικανότητα να παρακινεί και να εμπνέει κόσμο. Έχει εξαιρετικές δεξιότητες επικοινωνίας, διαίσθηση, ενσυναίσθηση και ικανότητα ανάγνωσης της γλώσσας του σώματος. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια βασική πτυχή του χαρακτήρα του. Οι «rock star» εκπαιδευτές έχουν τους δικούς τους fans και ακόλουθους όπως και οι αληθινοί stars της showbiz.

FFREAK BOUTIQUE FITNESS STUDIO
Nikos Karanikolas, Korina Dilenian

«Δεν ξεχνάω ποτέ ότι πρόκειται για τους ανθρώπους που έχω μπροστά μου. Είναι δική μου ευθύνη ως εκπαιδευτής να ωθήσω τον εαυτό μου στα όριά μου σε κάθε τάξη. Σέβομαι την τάξη, έρχομαι πάντα προετοιμασμένος, σέβομαι τους ανθρώπους που με τιμούν με τον χρόνο τους και την παρουσία τους και αναζητώ τη διασκέδαση. Δεν ξεχνώ ότι κάθε μάθημα είναι μια ευκαιρία για εμένα να επηρεάσω θετικά τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά μου. Έχω την ευκαιρία να κάνω τη ζωή τους καλύτερη και να μοιραστώ την αγάπη μου για αυτό που κάνω» αναφέρει ο Founding Trainer του FFREAKBoutique Fitness Studio, Γιάννης Τσάγρης.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα boutique fitness studio μοντέλα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο θέτουν τους trainers στο επίκεντρο του οράματος του brand. Αναγνωρίζουν ότι οι trainers τους μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια καλή προπόνηση. Επικοινωνούν σημαντικά μηνύματα, καλλιεργούν την αίσθηση κοινότητας και το βασικότερο παίζουν κομβικό ρόλο στην δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ μελών και brand.

 

Oι προτιμήσεις των Millennials και των Gen Z

Σε μια εποχή αυτοματισμού και ψηφιακής παγκοσμιοποίησης, έχουμε μια θεμελιώδη ανάγκη για σύνδεση με άλλους ανθρώπους  και η αναζήτηση για εμπιστοσύνη επεκτείνεται σε οργανισμούς και brands. Συνεπώς άτομα με όρεξη, πάθος και ικανά να παρακινήσουν και να εμπνεύσουν παραμένουν το μοναδικό USP για ένα πετυχημένο γυμναστήριο. Τα ομαδικά μαθήματα παραμένουν από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογών για τις νέες γενιές μελών στα γυμναστήρια. Σύμφωνα με έρευνες, το 52% των Millennials και το 50% των Gen Z συμμετέχουν σε ομαδικές προπονήσεις, προτιμώντας να ασκούνται με άλλους αξιοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη της ομαδικής άσκησης όπως παρακίνηση, διασκέδαση, ανάγκη συμμετοχής σε μικρή κοινότητα και πολλά άλλα.

Κατανοώντας ότι οι δεξιότητες όπως επικοινωνία, διαπροσωπικές σχέσεις, ομαδικότητα, κριτική σκέψη κ.λπ. σε έναν εκπαιδευτή θα προσελκύσουν και θα διατηρήσουν πελάτες, οι εκπαιδευτές που θα καλύψουν τα τυχόν κενά σε επίπεδο προσόντων και θα επενδύσουν σε αυτά θα έχουν σίγουρη τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη.

FFREAK BOUTIQUE FITNESS STUDIO
Andreana

Personal Trainer

Στο άλλο άκρο, αν κοιτάξουμε τον ρόλο ενός προσωπικού εκπαιδευτή (personal trainer), αυτή η καριέρα έχει πλέον πολύ υψηλότερο προφίλ. Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτές στη ζωή των ανθρώπων μπαίνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Οι εκπαιδευτές γίνονται όλο και πιο αναγνωρίσιμοι ως ένα πραγματικό και ενεργό μέρος της ψυχικής υγείας και του καθορισμού στόχων του ατόμου. Πάθος, γνώση, φροντίδα και καθοδήγηση - είναι ποιότητες που έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από το μέγεθος του δικέφαλου ενός εκπαιδευτή. Οι καλοί προσωπικοί εκπαιδευτές είναι σε θέση να ανακαλύπτουν τα εμπόδια και τα κίνητρα των ανθρώπων στο να διατηρούν έναν ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής. Με το προσδόκιμο ζωής να μεγαλώνει, ο άνθρωπος επιζητά μια καλή φυσική κατάσταση και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν τη συμβουλή και την υποστήριξη προσωπικών εκπαιδευτών για τη αποτελεσματική διαχείριση του well being τους. Οι προσωπικοί εκπαιδευτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο - βοηθώντας τους να επιτύχουν τους στόχους τους μέσω της άσκησης, της διατροφής, της διαχείρισης τους στρες, και του καλού ύπνου. Για πολλά χρόνια, η σωματική και ψυχική υγεία θεωρούνταν ως δύο ξεχωριστοί τομείς, αλλά η ολιστική υγεία και ευεξία θεωρούνται πλέον ουσιαστικό μέρος των επιλογών και του τρόπου ζωής των ανθρώπων.

Συνεπώς το έργο ενός trainer δεν βοηθά μόνο τους ανθρώπους να χάσουν λίπος ή να χτίσουν μυϊκό φορτίο αλλά τους βοηθά να είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε τον ρόλο ενός προσωπικού εκπαιδευτή να εξελίσσεται σε ρόλο life coach όπου η σχέση με τον πελάτη έχει θεραπευτικά οφέλη και όπου η υποστήριξη δεν είναι μια άσκηση sprint αλλά μοιάζει περισσότερο με μαραθώνια σχέση που τα αποτελέσματα έρχονται αργά και σταθερά.

FFREAK BOUTIQUE FITNESS STUDIO
Nikos Karanikolas, Korina Dilenian

Θα δούμε άραγε τους γυμναστές - εκπαιδευτές να αντικαθιστούν σε ένα βαθμό τον ρόλο του ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή;

Το σίγουρο είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί άγχος και εξάντληση με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουμε την συνολική μας ανθεκτικότητα. Η ευεξία, η καλή ψυχική υγεία, η σωστή διατροφή και η φυσική κατάσταση θα αποτελούν προτεραιότητα για μακροζωία. Οι επαγγελματίες και οι εταιρίες που θα ασχοληθούν ουσιαστικά με το wellness και θα δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους, θα δουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης να μεγαλώνουν διαρκώς.


H Έλλη Φλέγγα είναι co-founder του FFREAK BOUTIQUE FITNESS STUDIO, Instagram @weareffreak, Facebook @FFREAK Boutique Fitness

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ